• dinsdag 17 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Betaalrekeningen lopen leeg terwijl spaarrekeningen volstromen

| nu.nl | Door: Redactie

Het totale saldo van Nederlandse spaarrekeningen is de 480 miljard euro gepasseerd. Dat betekent dat er in vier jaar tijd meer dan 100 miljard euro aan spaargeld bij is gekomen. En de toename gaat steeds harder.

Vrijwel elke maand sneuvelen spaarrecords, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). Afgelopen maand groeide het totaalbedrag met zo'n 4 miljard euro tot 480,9 miljard euro.

"Hoe hard de hoeveelheid spaargeld groeit, is bijzonder", zegt econoom Frank Notten van statistiekbureau CBS. Uit data van het CBS blijkt dat niet alleen de hoeveelheid spaargeld groeit, maar ook dat de hoeveelheid geld op onze lopende rekeningen daalt.

In het derde

kwartaal van 2013 stond in totaal 54,7 miljard euro op alle Nederlandse betaalrekeningen. Sindsdien steeg dat tot 130,8 miljard euro in het tweede kwartaal van 2022. "Daarna is een daling ingezet en in het eerste kwartaal van dit jaar is het totaalbedrag op de lopende rekeningen geslonken tot 110,5 miljard euro", zegt Notten.

Vanaf dat tweede kwartaal in 2022 nam het tegoed op de spaarrekeningen juist toe, van 423,5 miljard euro tot bijna 481 miljard euro nu. Niet toevallig valt het moment waarop het geld op de lopende rekeningen afneemt en dat op de spaarrekeningen toeneemt, samen met de aankondiging van

de eerste renteverhoging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni 2022. Na jaren van negatieve rente werd die dat najaar weer positief.

Nederlanders sparen liever dan dat ze beleggen

"De rente is het logische verhaal", geeft consumenteneconoom Marten van Garderen van ING als verklaring voor onze toegenomen spaardrift. "Sparen loont. Het is weer aantrekkelijk geworden. Bovendien zijn Nederlanders meer van het sparen dan van het beleggen."

Dat is niet het enige, weet de ING-econoom. Het afgelopen jaar is de totale hoeveelheid geld op betaal- en spaarrekeningen met 4,4 procent gestegen, waar dat normaal gesproken 2,5 procent is. "Er is gewoon meer geld. De lonen zijn omhooggegaan en de inflatie omlaag." En het geld dat er is, belandt dan gemakkelijk op de spaarrekening.

| nu.nl | Door: Redactie