• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

’Drugsroof is reden van coldcase-moord’

| Telegraaf.nl | Door: MICK VAN WELY

AMSTERDAM - De in 2002 verdwenen Amsterdammer Patrick van Dillenburg (38) werd kort na een mislukte poging hem te beroven, vermoord. De advocaat van een in februari opgepakte verdachte voor de coldcase-zaak wil nu de Surinaamse politicus Ronnie Brunswijk horen als mogelijke opdrachtgever.

Dat zegt Vito Shukrula, de advocaat van verdachte Ad K. (49) uit Nederhemert. Zeventien jaar lang was het stil rond het verdwijningsmysterie, tot de aanhouding van K. in februari dit jaar en de arrestatie van de 59-jarige Fred T. uit Noordwijkerhout vorige week.

Donderdag dient een eerste zitting in de rechtbank. In het onderzoek duikt niet alleen de naam van

Brunswijk op, maar ook die van het criminele kopstuk August ’Segebai’ Adjoeba, die in 2008 werd geliquideerd in Amsterdam.

Van Dillenburg was op 2 januari 2002 bij zijn vriendin in Amsterdam toen hij werd gebeld en vertrok. Van Dillenburg keerde nooit meer terug. Een coldcase-team heropende in 2015 het verdwijningsmysterie en zette daarvoor ook undercoveragenten in van de eenheid Werken Onder Dekmantel (WOD). De recherche gaat ervan uit dat Van Dillenburg niet meer leeft. Naar nu blijkt hebben criminelen geprobeerd om Van Dillenburg op oudjaarsdag 2001 te beroven. In een tip van de toenmalige Regionale Criminele Inlichtingen Eenheid (RCIE) van de

Brabantse politie, die in het strafdossier van de zaak Van Dillenburg zit, staat dat de Amsterdammer in een taxi zat toen hij tussen Amsterdam en Schiphol werd klemgereden en geramd door twee wagens.

"Zeventien jaar lang was het stil"

Van Dillenburg had, zo meldde een informant aan de RCIE, een grote partij cocaïne bij zich. Toen de politie arriveerde hing Van Dillenburg een smoes op dat het om een privékwestie ging en laadde de koffer met drugs over in de wagen van een vriend. Van Dillenburg stelde, zo staat in het strafdossier, Ronnie Brunswijk verantwoordelijk voor de berovingen. Volgens de informant pleegde een groep Surinamers waarbij ook de in 2008 doodgeschoten crimineel Adjoeba betrokken was, een forse reeks ’rips’ of drugsroven. Adjoeba was een goede vriend en familie van Brunswijk. Tussen Brunswijk en Adjoeba enerzijds en Van Dillenburg anderzijds zou een groot conflict zijn ontstaan, waarbij ook de vriendin van Brunswijk werd ’geript’.

In april dit jaar bezochten rechercheurs de dochter van Brunswijk in Amsterdam. Die vertelde dat haar moeder, de vriendin van Brunswijk, inderdaad betrokken was bij ripdeals, maar niet naar Nederland komt omdat ze verdacht wordt van drugsdelicten. Ronnie Brunswijk moet in Nederland nog een straf uitzitten voor cocaïnesmokkel.

„Het dossier bevat sterke aanwijzingen voor de betrokkenheid van Brunswijk bij de moord op Van Dillenburg. Mijn cliënt is door de undercoveragent verleid tot een valse bekentenis, deze heeft hij na zijn aanhouding direct ingetrokken”, aldus advocaat Shukrula van Ad K.

Het televisieprogramma EenVandaag komt vanavond om 18:15 uur met een reportage over de zaak Van Dillenburg en het undercovertraject.

Zie ook: Drugshandelaar Patrick van Dillenburg verdwijnt in 2002 uit de Amsterdamse Jordaan

| Telegraaf.nl | Door: MICK VAN WELY