• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WIL REGERING SANTOKHI/BRUNSWIJK EEN EERLIJK ENERGIETARIEF?

| united news | Door: Redactie

Auteur: Kenneth Sukul.

De regering Santokhi heeft drie rapporten in handen waaruit blijkt dat er enorm veel lucht in de energietarieven zit als gevolg van “mismanagement en inefficiënties”.

Op de vergadering met Ravaksur en de samenwerkende vakbonden onder leiding van C47 op 7 mei jongsleden hadden de deskundigen van hun een presentatie gehouden voor de president en zijn deskundigen. De president naam toen de beslissing, dat op donderdag 16 mei hem het juiste tarief door zijn deskundigen en die van de Vakbeweging gepresenteerd moest worden. Bijkans twee weken daarna ligt er nog steeds geen tarief op tafel van de president.

Hoeveel is een

afspraak met de regering waard en wie bepaald het beleid?

Zoals uit de media blijkt hebben de deskundigen van de Vakbeweging haarfijn en cijfermatig aan de regering en haar deskundigen bestaande uit; de EAS, het ministerie van NH, EBS en STAATSOLIE, aangetoond wat de “inefficiënties” zijn, waar en hoe zij zich voortdoen bij de opwekking en levering van energie.

Nadat was gebleken dat, op verzoek van de president, geen van zijn deskundigen de behoefte hadden om te reageren op de cijfers en conclusies van de Vakbeweging, besloot de president dat zijn- en de deskundigen van de Vakbeweging ervoor moesten zorgen dat hij

op donderdag 16 mei het juiste tarief zou hebben. Die afspraak leverde niets op.

Tot vandaag, maandag 20 mei, zijn de deskundigen van de regering er niet in geslaagd om de cijfers en conclusies van de Vakbeweging te ontkrachten. Van deskundigen, die de hoogste salarissen in Suriname toucheren en royale voorzieningen genieten, zoals winstdeling en in peperdure “dienst” auto’s in privé te mogen rondrijden, mag verwacht worden dat ze ten alle tijden instaat moeten zijn alle informatie, hun functie rakende, op tafel te leggen.

De regering hoort erop toe te zien dat haar medewerkers en instituten haar opdrachten uitvoeren. Door daaraan niet te voldoen is de vraag wie het regeringsbeleid uitmaakt in het land en wat de besluiten van de president nog waard zijn. Of moet de samenleving aannemen dat de deskundigen van de regering in samenspraak met de president ervoor hebben gezorgd dat het juiste tarief voor energie niet boven water komt?

Immers op de regeringsvergadering van 8 mei 2024, een dag na het besluit van de president, verklaarde minister David Abiangmofo van het ministerie van NH  dat het energietarief alleen kan veranderen als er “iets” met de koers gebeurt. Terwijl de koers van de SRD niets te maken heeft met de “inefficiënties en mismanagement”. Die stelling is op de persconferentie niet gecorrigeerd door de president en ook daarna niet.

Wiens belang dient de subsidie aan EBS?

President Santokhi heeft meerder malen verklaard dat de EBS voor ruim 5 miljard wordt gesubsidieerd. In een rapport van het ministerie van financiën staat echter een bedrag van 4 miljard. Wat het bedrag in 2024 zal zijn na de reeds gepleegde verhogingen is onbekend. Waarom kan dat niet gepresenteerd worden? Ook de mededeling van de minister van NH op de persconferentie, op verzoek van de president, dat de consumptie van energie met 11,5% zou zijn gestegen roept vragen op.

Hoe kan de minister van NH niet weten dat de EBS het tegendeel noteert? Over de levering van gesubsidieerde 4,5 MW aan een Bitcoin bedrijf te Paranam, die overigens geen enkelvoordeel voor Suriname schept, blijft de regering zwijgen. Wat de minister van NH blijft herhalen is het zogenaamde lage waterpeil in het meer te Afobaka. Terwijl de neerslag toeneemt en zelfs de intensiteit stijgt, Suriname de natste maanden tegemoet gaat en de weerdeskundigen een LA Nina hebben aangekondigd, heeft Staatsolie de productie nog steeds niet opgevoerd.

Door het opvoeren van de productie te Afobaka zou de EBS minder olie gebruiken, het tarief goedkoper worden, het water in het meer onder controle gehouden worden en kan daarmee een milieuramp, zoals dat georganiseerd was in 2022, voorkomen worden. Ook zou dat helpen de terug val van de staats inkomsten van 20%, zoals de president dat meedeelde op de persconferentie, op te vangen.

Echter lijkt het erop dat de regering daarmee niet gebaat is en alles eraan doet om de inefficiënties in stand te houden c.q. te bevorderen, zodat de subsidies aan de EBS door kunnen gaan.Deze ontwikkelingen kunnen de vertegenwoordigers van het IMF in Suriname niet voorbij zijn gegaan en toch eist het IMF dat het energietarief verhoogd moet worden. Waarom doet het IMF dat?

INGEZONDEN

GERELATEERD AAN: ONJUISTE STROOMTARIEVEN DOOR GEBREK AAN TRANSPARANTIE EN POLITIEKE WIL

 

| united news | Door: Redactie