
CBvS: Valutaveilingen zijn geen poging om koers te verlagen
| snc.com | Door: Redactie
De Centrale Bank van Suriname (CBvS) laat weten dat de recente valutaveilingen niet bedoeld zijn om de wisselkoers omlaag te brengen. Volgens governor Maurits Roemer zijn de veilingen onderdeel van een zorgvuldig beleid dat past binnen de afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het doel is om de hoeveelheid geld in de economie te beheersen, niet om direct in te grijpen in de koers.
Strikte regels in plaats van willekeur
Op 6 mei hield de CBvS voor de tweede keer een veiling van US$ 10 miljoen. Roemer legt uit dat de bank zich tegenwoordig strikt houdt aan vooraf afgesproken regels. Beslissingen
Een koersdaling is volgens Roemer niet automatisch een reden om in te grijpen. Het IMF-programma bepaalt precies wanneer dat wel of niet mag. Er is een zogenoemd ‘trigger point’, een kritisch moment waarop wél ingegrepen wordt, maar dat wordt geheimgehouden om
Unieke markt, complexe dynamiek
Roemer noemt de Surinaamse valutamarkt uniek in het westelijk halfrond. In tegenstelling tot veel andere landen mogen in Suriname zowel burgers als bedrijven vrij valuta kopen en verkopen. Dat maakt het systeem complex: iedereen wil handelen, maar tegelijk ook een stabiele koers.
Ondanks die complexiteit is Roemer tevreden over hoe het nu gaat. Dankzij de invoering van één uniforme koers is er minder ruimte voor speculatie en is het systeem stabieler geworden.
Samenwerking met de overheid is belangrijk
Er is altijd een spanningsveld tussen wat de CBvS doet (monetair beleid) en wat de overheid doet (fiscaal beleid). Als de overheid meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, moet de CBvS dat extra geld uit de economie halen. Dat doet ze via zogeheten Open Markt Operaties (OMO’s), waarbij banken geld kunnen vastzetten in ruil voor rente.
Volgens Roemer is er inmiddels een betere samenwerking met het ministerie van Financiën en Planning. Sinds minister Stanley Raghoebarsing aantrad, vindt er wekelijks overleg plaats. Zo kan de CBvS beter inspelen op de situatie en het geld in de economie in balans houden.
Rentes en kredietverlening
Als er te veel geld in omloop is, stijgt de inflatie. Daarom probeert de CBvS overtollig geld weg te halen. Banken krijgen daar rente voor, maar die ligt inmiddels veel lager dan vroeger. Directielid Harry Dorinnie zegt dat de rente op wekelijkse OMO’s nu 7% is, en tussen de 15% en 17% bij maand- en kwartaaldeals. Dat maakt het voor banken aantrekkelijker om ook weer gewone leningen te verstrekken.
Transparantie bij veilingen
Alleen banken en cambio’s die onder toezicht staan van de CBvS mogen meedoen aan de veilingen. De voorwaarden staan duidelijk op de website van de bank. De deelnemers moeten vooraf aangeven binnen welke prijsbandbreedte ze willen kopen, en na afloop rapporteren tegen welke prijs en aan wie ze de valuta doorverkopen. De winst op die doorverkoop mag maximaal SRD 0,65 per Amerikaanse dollar zijn.
Zo probeert de CBvS via open en duidelijke regels stabiliteit te brengen op de valutamarkt, zonder kunstmatig de koers te beïnvloeden.
| snc.com | Door: Redactie