
Blog Verkiezingen Suriname: Een ‘failed state’
| waterkant | Door: Redactie
De Surinaamse gemeenschap in Nederland kent verschillende sugroepen. Een ervan is de wereld van politici, artiesten, opiniemakers, kunstenaars en sporthelden. Op zondag 11 mei – Moederdag – waren we in hun midden en wel bij de Johan Ferrier Lezing, die in Museum HART – de voormalige dependance van de Russische Hermitage – gehouden werd. Niemand minder dan advocaat Gerard Spong gaf de lezing, dit keer over het Decembermoordenproces.
Moeten we het daar nu alweer over hebben? hoor ik u misschien denken. Ja, eigenlijk wel. Want, hoe lang geleden tragische moorden van 8 en 9 december 1982 ook zijn, het is goed
Spong diende in zijn voordracht complimenten uit aan de rechtelijke macht en juridische branche van Suriname, die zich door vol te houden in het Decembermoordenproces meer dan bewezen heeft. Terecht stipte hij het Bloedbad van Moiwana aan en het onderzoek
Eveneens stond Spong stil bij de bewoordingen van toenmalig minister Stef Blok (VVD) van Economische Zaken in 2018. Die noemde Suriname indertijd onterecht een ‘failed state’, waarna er ophef ontstond en hij in de Tweede Kamer door het stof moest. Hij gaf toe verkeerd te zitten en bood excuses aan, maar een excuus van de Nederlandse regering aan de Surinaamse, die bleef uit.
Hoe zat het ook alweer? Op een besloten bijeenkomst kwam Blok spreken over internationale betrekkingen. ‘Noem mij een staat met meerdere etniciteit die vreedzaam naast elkaar leven. Ik ken hem niet,’ zei de gewezen minister. Vervolgens stond iemand in de zaal op en riep: ‘Suriname!’ waarna Blok de jonge republiek veroordeelde en zei het een failed statete noemen. Mogelijk had hij erop gerekend dat zijn uitlatingen nooit naar buiten zouden komen omdat het samenzijn entre nous was, maar het lekte uit en de rest is geschiedenis.
Een failed state is Suriname zeker niet. Het land is geen Somalië, Haïti of Afghanistan, landen met autoriteiten die hun burgers uiteindelijk niet de basis en stabiliteit kunnen leveren die wordt verwacht. Suriname heeft uitdagingen, zeker, maar is absoluut geen failed state. De opmerkingen van Blok laten zien hoe bedroevend het was gesteld met zijn kennis. Hopelijk heeft hij die sindsdien wat bijgespijkerd, want met de kennis van nu blijft zijn faux pas een gotspe.
Blok moest in 2018 dus door het stof, maar officiële excuses van de Nederlandse regering bleven dus bleven uit. Dat kan echter nog steeds: het huidige kabinet is immers de rechtsopvolger van het kabinet dat er destijds zat. Met het oog op de viering van de vijftigjarige onafhankelijkheid van Suriname zou dit een positief gebaar zijn van de voormalige kolonisator. Tegelijkertijd biedt het positieve energie en een goede richting om de banden tussen beide landen verder uit te bouwen.
In de derde aflevering van ‘Verkiezingen in Suriname, een podcast’ staan we uitgebreid stil bij de Johan Ferrier Lezing van Gerard Spong en ook is Kathleen Ferrier bij ons te gast in de rubriek ‘Bellen met het thuisfront’. Beluister de podcast hier:
Kemal Rijken
Kemal Rijken is journalist, schrijver, presentator, historicus en politicoloog. Voor de verkiezingen van 25 mei 2025 reist hij af naar Suriname om verslag te doen in een blog op Waterkant.Net. Samen met collega Chris Aalberts maakt hij ‘Verkiezingen in Suriname, een podcast’ waarin ze vertellen van hun bevindingen in het land en op de actualiteit ingaan.
Rijken is werkzaam in Nederland en daarbuiten. Eerder schreef hij verschillende boeken, waaronder ‘Monarchie, koningshuizen in Europa vanaf 1940, geschiedenis, uitdagingen en overlevingskansen’, ‘Eigen Volk’, ‘Van der Laan, biografie van een burgemeester’ en
| waterkant | Door: Redactie