
Parlementsvoorzitter Marinus Bee blikt terug op vijf intensieve jaren in De Nationale Assemblée
| snc.com | Door: Redactie
De zittingstermijn van het parlement is altijd een periode vol debat, wetgeving en beleidsvorming. Marinus Bee, voorzitter van De Nationale Assemblée, kijkt in een interview terug op zijn vijfjarige leiderschap. Hij leidde het parlement door verschillende uitdagingen, hervormingen én successen.
"Ik zit al vijftien jaar in het parlement, zowel in de oppositie als in de coalitie," zegt Bee. Zijn benoeming in 2020 als voorzitter van De Nationale Assemblée noemt hij een hoogtepunt in zijn politieke carrière. Hij had zich hier al sinds 2015 op voorbereid, toen hij kandidaat was voor het vicevoorzitterschap.
Focus op kwaliteit van wetgeving
Een van Bee’s belangrijkste doelen was
In totaal werden in de afgelopen vijf jaar 107 wetten aangenomen. Daaronder vallen belangrijke wetgevingen zoals de invoering van de btw en een vernieuwd Burgerlijk Wetboek. Deze maatregelen hebben directe invloed op het dagelijks leven van de Surinamers. “2020 was zwaar door de coronacrisis; toen namen we slechts vier wetten aan. Maar daarna zijn we echt op gang
Samenwerking en ondersteuning
Bee spreekt ook met waardering over de samenwerking met de Griffie, het ambtelijke apparaat van het parlement. “Mevrouw Ruth de Windt en haar team hebben uitstekend werk geleverd. Het personeel stond altijd klaar om te helpen.” Ook met parlementariërs was er, ondanks politieke verschillen, vaak goede samenwerking. “In openbare vergaderingen ging het er soms hard aan toe – dat hoort erbij. Maar in commissievergaderingen was er juist veel samenwerking.”
Advies aan zijn opvolger
Met de verkiezingen in aantocht en de mogelijkheid dat er een nieuwe voorzitter komt, heeft Bee een duidelijk advies: “Bouw voort op wat er is neergezet. Er is geïnvesteerd in mensen en processen, en dat moet doorgaan. Blijf luisteren naar je collega’s én het ondersteunend personeel – zij zijn de motor van het parlement.”
Lessen en verbeterpunten
Als hij iets anders zou doen, dan is het meer aandacht besteden aan de presentatie en ontwikkeling van nieuwe parlementsleden. “Niet iedereen komt parlementsklaar binnen. Sommige leden zouden baat hebben bij betere begeleiding. Misschien hebben we daar iets laten liggen,” zegt hij. Hij roept politieke partijen op om goed te kijken naar wie ze voordragen. “Parlementsleden vertegenwoordigen het volk, maar komen namens een partij – dat brengt verantwoordelijkheid met zich mee.”
Of Bee nog een termijn ambieert als voorzitter, is nog niet zeker. “Dat hangt af van mijn partij. De voordracht moet daar vandaan komen.”
| snc.com | Door: Redactie