• maandag 12 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TARIEVEN IN HANDELSOORLOG TIJDELIJK VERLAAGD

| united news | Door: Redactie

Foto: VS en China bereiken akkoord over tijdelijke verlaging van tarieven en hervatten overleg voor verdere oplossing van handelsconflict. | Bron: AP

De Verenigde Staten en China hebben een akkoord bereikt over het verlagen van hun recent ingevoerde importtarieven en een wapenstilstand van negentig dagen in hun slepende handelsoorlog.

Dit moet ruimte bieden voor verdere onderhandelingen. De beurzen reageerden positief op het nieuws, hoewel economen waarschuwen dat de tarieven nog altijd hoger liggen dan voorheen en de uitkomst van toekomstige gesprekken onzeker blijft.

De Amerikaanse handelsgezant Jamieson Greer verklaarde dat de VS haar invoertarief op Chinese goederen verlaagt van 145 naar 30 procent.

China verlaagt op zijn beurt zijn tarief op Amerikaanse goederen tot 10 procent. Volgens minister van Financiën Scott Bessent voorkwam het akkoord een volledige blokkade van elkaars goederenstromen. “Beide partijen willen geen ontkoppeling,” zei hij. “De torenhoge tarieven waren in feite een handelsboycot, en daar is niemand bij gebaat.”

De gesprekken vonden plaats in Genève, waar delegaties van beide landen twee dagen bijeenkwamen in de officiële residentie van de Zwitserse VN-ambassadeur. Tussen de formele sessies door vonden ook informele ontmoetingen plaats aan het Meer van Genève, wat bijdroeg aan het opbouwen van vertrouwen tussen de onderhandelaars.

Volgens het Chinese ministerie van Handel

zijn 91 procent van de wederzijdse tarieven geannuleerd en nog eens 24 procent voor negentig dagen opgeschort, wat neerkomt op een totale verlaging van 115 procentpunten. Het ministerie noemt het akkoord een belangrijke stap richting een structurele oplossing en een bijdrage aan stabiliteit in de wereldhandel.

Peking hoopt dat de VS stopt met “de verkeerde praktijk van eenzijdige tariefverhogingen” en samen met China werkt aan gezonde handelsbetrekkingen.

In de gezamenlijke verklaring staat dat China ook andere vergeldingsmaatregelen opschort of intrekt. Zo had het land exportbeperkingen ingevoerd op zeldzame aardmetalen, die van strategisch belang zijn, en Amerikaanse bedrijven op een zwarte lijst geplaatst.

De markten reageerden onmiddellijk op het de-escalatiebericht. De S&P 500-futures stegen met 2,6 procent, de Dow Jones won 2 procent, en ook Europese en Aziatische beurzen sloten hoger. De olieprijs steeg met meer dan $1,60 per vat.

Toch zijn economen voorzichtig. Mark Williams van Capital Economics spreekt van een “substantieel de-escalatiemoment”, maar betwijfelt of de wapenstilstand tot een blijvende oplossing zal leiden. Harvard-econoom Dani Rodrik stelt dat de Amerikaanse tarieven nog steeds op een schadelijk niveau van 30 procent liggen, wat vooral Amerikaanse consumenten zal treffen. Hij voegde daaraan toe dat president Trump ondanks alle chaos “niets heeft binnengehaald” in ruil voor de economische schade.

De tariefoorlog tussen de twee grootste economieën ter wereld heeft de wereldhandel flink verstoord. De invoertarieven van beide landen liepen eerder op tot respectievelijk 145 en 125 procent. Volgens Eswar Prasad, hoogleraar handelsbeleid aan Cornell University, blijven deze tarieven een rem op handels- en investeringsstromen, maar bieden de recente stappen een sprankje hoop op normalisering.

GEO-ECONOMIE

 

| united news | Door: Redactie