• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

VENEZUELA ONEENS OVER INMENGING BUITENLANDSE MOGENDHEDEN IN ESSEQUIBO-KWESTIE

| united news | Door: Redactie

Foto: Venezolaanse troepen op Ankoko-eiland in de Cuyuni-rivier . Venezuela bezette het eiland in 1966 en beschouwd het sindsdien als Venezolaans grondgebied. | Bron: Telesurenglish.net

Venezuela beschuldigt de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk van inmenging in het langlopende grensgeschil met Guyana over de Essequibo-regio.

De 160.000 vierkante kilometer grote, aan bodemschatten rijke regio is al decennia een bron van spanning tussen beide Zuid-Amerikaanse landen.

De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Yvan Gil uitte zijn onvrede tijdens een bijeenkomst van de VN-Handhavingsgroep van het Handvest. Hij noemde de aanwezigheid van een Brits marineschip in omstreden wateren en de overvlucht van twee Amerikaanse gevechtsvliegtuigen

langs de grens met de Essequibo-regio provocerende acties.

De Amerikaanse ambassade in Guyana bevestigde begin mei dat twee F/A-18F Super Hornet-vliegtuigen van de USS George Washington met toestemming van de Guyanese regering over de regio waren gevlogen. Eerder bracht Julie Nethercot, directeur Strategie, Beleid en Planning van het Amerikaanse Southern Command (SouthCom), een bezoek aan Guyana om de “strategische planning, beleidsontwikkeling en coördinatie van de veiligheidssamenwerking in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied” te overzien.

De spanningen zijn verder opgelopen doordat Guyana recentelijk olieconcessies heeft verleend in de Essequibo-regio, die door Venezuela wordt opgeëist als nationaal erfgoed.

In april verleende Guyana een concessie aan

het Amerikaanse ExxonMobil in nog niet-afgebakende maritieme gebieden. Na een Venezolaanse volksraadpleging in december, waarbij de bevolking stemde voor het beschermen van de soevereiniteit over de Essequibo-regio, escaleerde het conflict verder.

President Nicolás Maduro reageerde hierop door onder meer een militaire divisie in de buurt van het gebied te stationeren.

Gil benadrukte dat het geschil “alleen Guyana en Venezuela aangaat” en herhaalde dat beide landen naar een oplossing streven via directe onderhandelingen. De bemoeienis van buitenlandse mogendheden dreigt echter roet in het eten te gooien.

REGIO

GERELATEERD AAN: GRENSSPANNINGEN TUSSEN VENEZUELA EN GUYANA LOPEN OP

 

| united news | Door: Redactie