• donderdag 30 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederland exporteert meeste bier van alle EU-landen

| nu.nl | Door: Redactie

Nederland en België zijn beide grote exporteurs van bier, chocolade en bevroren aardappelproducten zoals friet. Verder is Holland ook een grote afnemer van typisch Belgische voedingsmiddelen. Nederland is de grootste bierexporteur van de Europese Unie (2 miljard euro in 2023), gevolgd door België (1,7 miljard euro), zo blijkt donderdag uit cijfers van statistiekbureau CBS.

België  voert de meeste bevroren aardappelproducten uit en dan gaat het vooral om friet. Daarbij is een bedrag gemoeid van 3,4 miljard euro. Nederland staat tweede met 1,6 miljard euro.

De grootste chocolade-exporteur in de EU is Duitsland met 5,8 miljard euro, gevolgd door België met 3,7 miljard euro

aan export. Nederland volgt op de vierde plaats met 2,5 miljard euro.

Nederlands bier gaat het meest naar de Verenigde Staten, terwijl Belgisch bier in de eerste plaats wordt geëxporteerd naar Frankrijk en Nederland. Belgische friet komt veel in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk terecht. Nederlandse friet is het meest in trek in het Verenigd Koninkrijk. Belgische chocolade is favoriet in Nederland en Nederlandse chocolade in Duitsland. Nederland is sinds de eerste vergelijkingen in 1988 een grotere bierexporteur dan België. 

De laatste jaren was er onder meer omzetgroei bij de Nederlandse export naar Frankrijk, Zuid-Afrika en Paraguay. België heeft Nederland in 1991

ingehaald als chocolade-exporteur en sindsdien elk jaar meer geëxporteerd dan Nederland. In de laatste jaren is de Belgische chocolade-export naar Nederland het meest gegroeid, en de Nederlandse export naar Duitsland. Van alle Nederlandse chocolade-import komt 38 procent (459 miljoen euro) uit België.

Ook in de categorie groenten en wortels komt meer dan een derde (35 procent) daar vandaan. Bij alcoholhoudende dranken is België goed voor 19 procent van de Nederlandse import. Het belangrijkste product in deze categorie, met een aandeel van 58 procent, is bier. Van de totale Nederlandse import van voeding en dranken, in totaal 44,6 miljard euro in de eerste drie kwartalen van 2023, kwam 7 miljard euro uit België. Alleen Duitsland is met 8,8 miljard euro een grotere leverancier. 

| nu.nl | Door: Redactie