• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hongaarse premier Orbán spreekt alsnog steun voor Rutte als NAVO-baas uit

| nu.nl | Door: Redactie

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft dinsdag zijn steun voor de benoeming van Mark Rutte tot nieuwe baas van de NAVO uitgesproken. Alleen Roemenië moet nog toestemming geven voordat Rutte verzekerd is van de positie.

Orbán lag lang dwars bij de benoeming, maar had maandag een "goed gesprek" met onze demissionaire premier. Hij liet toen al doorschemeren hem te zullen steunen.

De Hongaarse premier wilde in eerste instantie dat Rutte excuses zou aanbieden voor eerdere opmerkingen over Hongarije. Orbán zei dat hij die uitlatingen als weinig respectvol heeft ervaren.

Rutte zei tijdens een EU-top in 2021 dat Hongarije "niets in de EU te

zoeken heeft" als het land een omstreden wet over lhbtiq+-rechten zou aannemen. Hij zei er ook naar te streven het land op dat punt "op de knieën" te krijgen.

Voorwaarden aan steun van Orbán

Rutte beloofde Orbán maandag een brief te sturen waarin hij zou ingaan op de twee voorwaarden die de Hongaarse premier aan zijn steun had verbonden. Hij beaamt dat hij als NAVO-topman Hongarije de ruimte zal blijven geven om buiten de NAVO-steun aan Oekraïne te blijven. Hongarije hoeft daarvoor geen personeel of geld bij te dragen, schrijft Rutte.

Ook komt hij terug op eerdere uitlatingen over Hongarije die volgens Boedapest

weinig respectvol waren. Rutte heeft "opgemerkt dat enkele opmerkingen die ik in 2021 heb gemaakt als premier van Nederland ongenoegen hebben gewekt in Hongarije", schrijft hij. Als NAVO-chef zal hij zich sterk maken "om de eensgezindheid te bewaren en alle bondgenoten met dezelfde mate van begrip en respect te behandelen".

Orbán deelt de brief op X en meldt daarbij dat Hongarije daardoor "bereid is Ruttes gooi naar secretaris-generaal van de NAVO te steunen".

Wachten op terugtrekking Roemeense president

Alleen Roemenië heeft nog geen steun voor Rutte uitgesproken. Dat land staat nog achter zijn eigen kandidaat: president Klaus Iohannis. Nu Hongarije overstag is, lijkt goedkeuring van Roemenië ook dichtbij.

Naast Hongarije lag ook Slowakije lang dwars. Dat land maakte dinsdagochtend al bekend de kandidatuur van Rutte te steunen. De Slowaakse president Peter Pellegrini zei maandag nog dat hij "in overleg" was over Ruttes aanstelling. Bratislava wil namelijk dat Oost- en Centraal-Europa goed zijn vertegenwoordigd binnen de NAVO.

Slowakije wilde Rutte pas steunen als hij duidelijk zou maken wat hij wil doen aan de veiligheidszorgen van Oost-Europa en de gebrekkige luchtverdediging van Slowakije.

Dinsdag bleek dat Pellegrini zijn bezwaren tegen Rutte laat varen. "In onze ogen heeft hij zijn toewijding aan de bescherming van de oostflank van de NAVO bevestigd", zegt Pellegrini's woordvoerder. "Daarom heeft de president net publiekelijk zijn steun uitgesproken."

| nu.nl | Door: Redactie