• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA IN HOGE STAAT VAN PARAATHEID: VENEZUELA BREIDT MILITAIRE AANWEZIGHEID UIT BIJ GRENS

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: De Venezolaanse President, Nicolás Maduro en Irfaan Ali,de president van Guyana | Bron: Kaieteur News

Guyana is in opperste staat van paraatheid nu Venezuela zijn militaire aanwezigheid aan de grens met dat land uitbreidt.

Vicepresident Bharrat Jagdeo verklaarde tijdens zijn wekelijkse persconferentie dat de regering de dreigende acties van Venezuela nauwlettend in de gaten houdt.

Media-uitzendingen tonen grootschalige ontwikkelingen op Ankoko-eiland, waar Venezuela een brug bouwt vanaf het vasteland over de Cuyuni-rivier. Volgens de Arbitrale Uitspraak van 1899 behoort het eiland gedeeltelijk aan beide landen toe. Echter, Venezuela bezet al decennia het gehele eiland, waardoor feitelijk Guyanees grondgebied wordt geclaimd.

Jagdeo benadrukt dat

Guyana zich maximaal inzet voor het behoud van de territoriale integriteit. Hoewel erkend wordt dat Venezuela het Guyanese deel van Ankoko bezet houdt, ligt de primaire focus op waakzaamheid ten aanzien van de toegenomen militaire opbouw. De regering heeft internationale partners geïnformeerd en zich beroepen op relevante overeenkomsten en maatregelen.

De spanningen rond de Essequibo-regio, die zo’n twee derde van Guyana’s grondgebied beslaat, liepen vorig jaar op na een Venezolaanse volksraadpleging over de vorming van een nieuwe staat binnen het betwiste gebied. Guyana beschouwde dit als een stap richting annexatie en een existentiële bedreiging.

CNN meldde eerder over de uitbreiding van de

Venezolaanse militaire basis op Ankoko-eiland, ondanks eerdere afspraken om via diplomatieke weg naar een oplossing te zoeken.

Satellietbeelden tonen de aanleg van een brug en de uitbreiding van de landingsbaan op het eiland, inclusief een controletoren. Daarnaast zijn er tijdelijke onderkomens voor honderden militairen gesignaleerd.

De dreiging vanuit Venezuela baart Guyana en haar partners zorgen. Afgelopen week vloog de Amerikaanse marine met F/A-18 gevechtsvliegtuigen over Georgetown, ter ondersteuning van de bilaterale defensiesamenwerking met Guyana.

Guyana beschikt over een leger van naar schatting minder dan 5.000 soldaten en is militair gezien geen partij voor Venezuela. Analisten vrezen dat president Maduro de aanstaande Venezolaanse verkiezingen in juli wil aangrijpen om de aandacht af te leiden van binnenlandse problemen. Mogelijk zal hij na een omstreden verkiezing zijn retoriek en acties rond de Essequibo verder opvoeren, aldus het Center for Strategic and International Studies (CSIS).

Het is echter niet in Maduro’s belang om een volwaardig conflict met buurland Guyana te ontketenen, stelt CSIS. Zijn nationalistische retoriek kan hem echter gijzelen en dwingen zijn woorden met geweld kracht bij te zetten. “Een van de meest zorgwekkende scenario’s is dat Maduro slachtoffer wordt van zijn eigen retoriek,” aldus CSIS.

REGIO

GERELATEERD AAN: VENEZUELA HEKELT OVERVLUCHT AMERIKAANSE GEVECHTSVLIEGTUIGEN BOVEN GUYANA

 

 

 

 

| united news | Door: Redactie