• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

BIJNA ALLES WAT JE EET EN DRINKT WORDT DOOR 10 BEDRIJVEN GEMAAKT

| united news | Door: Redactie

Bron: BusinessAm.be

Amper tien bedrijven domineren de markt van voedsel en drank. Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola, Unilever, Danone, General Mills, Kellogg’s, Mars, Associated British Foods en Mondelez zijn de grootste producenten ter wereld.Elk van deze tien bedrijven heeft duizenden werknemers. Jaarlijks verdienen dit soort bedrijven miljarden dollar.

Oxfam maakte een duizelingwekkende infographic waarop je ziet hoe deze merken met elkaar verbonden zijn. Het is in elk geval iets waar je als klant niet bij stil staat. We zetten de producenten op een rij en je zal soms verrast zijn als je ziet wat ze zoal produceren.

Kellogg’s

© Getty

Je kent dit merk van ontbijtgranen zoals

Froot Loops, maar Kellogg’s is ook eigenaar van andere dingen, zoals Pringles, Eggo en Cheez-It.

Associated British Foods

© Getty

Dit Britse bedrijf maakt een hoop producten die ook wij hier kunnen kopen. Twinings Tea bijvoorbeeld, maar Associated British Foods is eveneens eigenaar van de bekende winkelketen Primark.

General Mills

© Getty

General Mills kennen we het best van merken zoals Haagen-Dazs en Yoplait. Maar ook ontbijtgranen zoals Cheerios en Chex worden door deze producent gemaakt.

Danone

© Getty

Danone hoeft natuurlijk geen introductie meer. Je kent hen van yoghurt zoals Activa en Oikos. Maar ze maken ook medische voedingsmiddelen en flessenwater.

Mondelez

© Getty

Het bekendste product van Mondelez is natuurlijk

Oreo, de koekjes die bijzonder populair zijn. Maar ook kauwgom zoals Trident en Stimorol worden door Mondelez geproduceerd. En nog een bekend product van dit bedrijf is Toblerone.

Mars

© Getty

Heel uiteenlopende voedingsmiddelen bij Mars. De bekendste zijn natuurlijk snoepjes zoals M&M’s en Snickers. Maar ook de rijst van Uncle Ben’s wordt door Mars gemaakt. En dan zijn er nog voedingsmiddelen voor dieren: Whiskas, Sheba en Pedigree.

Coca-Cola

© Getty

Coca-Cola maakt al langer meer dan het bekende drankje uit z’n naam. Andere frisdranken, maar ook thee, en sinds kort in Japan het eerste alcoholische drankje.

Unilever

© Getty

Van Lipton Tea tot Knorr en Becel … het gamma producten van Unilever is enorm. En er is nog veel meer dan enkel voedsel en drank, want ze maken ook Axe en shampoo. Door de Brexit verhuisde Unilever z’n hoofdkantoor naar Nederland.

PepsiCo

© Getty

Coca-Cola is bij ons het populairst, maar de grote tegenhanger is natuurlijk Pepsi. Ook Cheetos en Tropicana worden door PepsiCo gemaakt.

Nestlé

© Getty

Nestlé is vooral bekend van Nespresso, Maggi en Mövenpick. Maar ook merken zoals Perier, Kitkat, en Lion zitten bij Nestlé.

MENS EN MAATSCHAPPIJ

 

 

| united news | Door: Redactie