• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

AANTAL PARASTATALE BEDRIJVEN VERLIESLATEND MET UITZONDERING VAN STAATSOLIE

| dagblad de west | Door: Redactie

Tijdens de regeringspersconferentie heeft president Chandrikapersad Santokhi gesproken over de positie van de parastatale bedrijven in Suriname. Met uitzondering van Staatsolie ontvangt de staat van geen enkel parastataal bedrijf dividend, benadrukte hij. De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) is vanwege haar cashflow probleem en door haar risicopositie, internationaal momenteel noodlijdend en dus niet in staat dat op te brengen.

De regering had toentertijd  een voorziening getroffen vanuit de goudreserves, die in feite via de Centrale Bank van Suriname belegd zijn, om daaruit middelen te krijgen voor de SLM en Grassalco, maar die mogelijkheden worden vooralsnog bekeken. In samenwerking met de Inter-American Development

Bank (IDB), is er een doorlichting geweest van alle parastatalen, met de ondersteuning van een technisch team van de regering, die ervoor moet zorgen dat er een beleid ontwikkeld wordt voor wat betreft de toekomst van deze bedrijven.

Volgens het staatshoofd staat er in het rapport dat heel wat van de parastatale bedrijven afgestoten moeten worden, omdat zij verlieslatend zijn, waarbij het bijna onmogelijk is om die bedrijven weer winstgevend te maken, maar desondanks betaalt de staat nog steeds de salarissen en pensioenen van die bedrijven.  Er zal gekeken worden hoe die bedrijven afgestoten kunnen worden naar particulieren om die weer

levensvatbaar te maken.

Verder zijn er ook bedrijven die gecommercialiseerd moeten worden, zodat de duurzaamheid gegarandeerd blijft en zij winstgevend worden, waardoor de staat meer geld kan verdienen. De regering is er voorstaander van dat staatsbedrijven die nog te redden zijn weer gezond worden gemaakt. “Het is zelfs zo dat aan de meeste directeuren van parastatale bedrijven een salaris wordt uitbetaald dat veel hoger is dan dat van de president van het land”, aldus Santokhi.

| dagblad de west | Door: Redactie