• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WORDT DE SURINAAMSE BLOK 58 DE VOLGENDE STABROEK?

| dagblad de west | Door: Redactie

‘Voor 2022 staan al boringen bij vijf high-impact putten gepland’

Blok 58 wordt gecontroleerd door TotalEnergies en APA Corporation en deze hebben belangrijke ontdekkingen gedaan – vijf tot nu toe. Hoewel er weinig zijn, vergeleken met Guyana’s Stabroek Block, hebben de ontdekkingen de interesse van investeerders gewekt, waardoor een slepende vraag achterblijft: zou Block 58 het volgende Stabroek kunnen worden? Met bijna 11 miljard bewezen vaten olie-equivalent (boe), verdeeld over 30 ontdekkingen, heeft het door ExxonMobil geëxploiteerde Stabroek-Blok al zijn stempel gedrukt op de wereldwijde olie- en gasmarkt.

Het is dit succes dat Suriname wil evenaren en zelfs overtreffen met Blok 58

dat grenst aan het Stabroek-blok en 1,4 miljoen hectare beslaat. TotalEnergies is de exploitant van Blok 58, met een operationeel belang van 50%, terwijl APA Corporation de resterende 50% in handen heeft. De vijf ontdekkingen van Blok 58 zijn in Maka Central, Kwaskwasi, Sapakara, Keskesi en Krabdagu. Kwaskwasi wordt een reus genoemd in het Guyana-Suriname-bekken, en analisten vergelijken het met de Liza-vondst van Exxon in het Stabroek-blok. Krabdagu heeft ook voor veel ophef gezorgd in Suriname.

Verkennings- en beoordelingsprogramma’s 

De Krabdagu-1-bron ligt ongeveer 18 kilometer ten zuidoosten van Sapakara Zuid. Geboord op een waterdiepte van 780 meter, trof het ongeveer 90 meter

netto oliegeld aan in Maastrichtse en Campanische reservoirs van goede kwaliteit. Stromingstestresultaten in Krabdagu wijzen op een olie-in-place bron van ongeveer 180 miljoen vaten (MMbbls). De niet-commerciële ontdekking bij de Keskesi South-1-put was ontmoedigend voor TotalEnergies en APA, maar Krabdagu bracht hernieuwde hoop en opwinding bij de andere vooruitzichten van Blok 58.

“De veelbelovende ontdekking in Krabdagu is weer een belangrijke stap in de richting van het bereiken van onze eerste FID in Blok 58 voor de kust van Suriname, en we kijken ernaar uit om onze verkennings- en beoordelingsprogramma’s voort te zetten”, aldus John J. Christmann IV, CEO en president van APA.

De multinationale investeringsbank van de Verenigde Staten, Morgan Stanley, had in 2020, voorafgaand aan de ontdekkingen van Keskesi en Krabdagu, gezegd dat de modellering van Block 58 laat zien dat het een potentiële 6,5 miljard vaten olie-equivalente hulpbronnen bevat die in zeven fasen kunnen worden ontwikkeld. TotalEnergies en APA rekenen op meer succesvolle vondsten om het huidige aantal bronnen te verhogen.

De opwinding die naar de Surinaamse kant van het bekken is gebracht door de vondsten die al in Blok 58 zijn gedaan, wakkert exploratieactiviteiten aan in nabijgelegen perspectieven. Voor 2022 staan al boringen bij vijf high-impact putten gepland. Suriname heeft ook twee grote olieblokveilingen gepland: diepwater in 2022 en ondiep water in 2023. En als het land zijn kaarten goed speelt, krijgt het misschien het gewilde Stabroek Blok-succes.


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| dagblad de west | Door: Redactie