• woensdag 17 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

WITTE ROOK: MARK RUTTE NIEUWE SECRETARIS-GENERAAL VAN DE NAVO

| united news | Door: Redactie

Foto: Secretaris-generaal Jens Stoltenberg en aankomend secretaris-generaal van de NAVO Mark Rutte. | Bron: De Telegraaf.

Witte rook: alle 32 bondgenoten willen Mark Rutte als nieuwe secretaris-generaal van de NAVO.

Nadat dinsdag Slowakije en Hongarije zich achter de kandidatuur van Rutte schaarden, heeft Roemenië dat donderdag ook gedaan. Voor Rutte staan er veel uitdagingen op het spel.

De langstzittende premier van Nederland verlaat bijna het Torentje, maar hij gaat nog niet per direct aan de slag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel. De komende maanden blijft de Noor Jens Stoltenberg nog secretaris-generaal. Zijn termijn loopt officieel in oktober af. De kans is aanwezig dat

Rutte wel al iets eerder aan de slag gaat.

Stoltenberg is in ieder geval nog bij de NAVO-top van Washington in juli. Daar viert de alliantie het 75-jarig bestaan. De volgende NAVO-top, mét Rutte, is in Ruttes geboorteplaats Den Haag.

Hobbelige weg

Het was een hobbelige weg voor Rutte. Hij maakte zijn belangstelling voor de topbaan in oktober openbaar in een interview met stadszender Den Haag. Op dat moment was de steun van de Amerikanen al binnen, Washington heeft traditiegetrouw de belangrijkste stem. De traditie schrijft voor dat Europa een kandidaat mag leveren. Later noemde Rutte het een ’fout’ om iets over zijn

ambitie te zeggen, terwijl het nog niet rond was.

In de maanden na zijn aankondiging moesten er nog flink wat landen worden overtuigd. Zo vroegen de Baltische staten om aandacht voor de verdediging van de oostflank van het NAVO-grondgebied. Na maanden van onderhandelingen achter de schermen vloog Rutte zelfs op eigen kosten naar Istanbul om de zegen te vragen van de Turkse president Erdoğan.

Tot op het laatste moment bleven Hongarije, Roemenië en Slowakije nog aarzelen. Maar deze week kwam er alsnog steun uit deze landen.

Viktor Orbán

Slowakije heeft Rutte om aandacht gevraagd voor het gebrek aan luchtverdediging om het land te beschermen en de Hongaarse premier Viktor Orbán eiste reflectie van Rutte op zijn uitspraken uit 2021 over de anti-homowet in Hongarije.

Toen zei Rutte voor een top in Brussel dat Hongarije ’niets te zoeken had in de EU’ als het land een omstreden anti-homowet zou aannemen. Ook zei de premier te streven om het land ’op de knieën’ te krijgen.

In een brief aan Orbán heeft Rutte uiteindelijk geen excuses gemaakt. Wel heeft hij vastgesteld dat zijn uitspraken voor ongenoegen hebben gezorgd in Hongarije.

Opt-out voor wapensteun aan Oekraïne

Politiek belangrijker voor Orbán is de ’opt-out’ die hij heeft gekregen bij de NAVO voor militaire wapensteun aan Oekraïne. Andere bondgenoten staan achter deze uitzondering: Hongarije had anders NAVO-steun aan Oekraïne kunnen blokkeren met een veto.

Bij Roemenië speelde iets anders: president Klaus Iohannis had zich opgeworpen als tegenkandidaat. Hij heeft zich donderdag teruggetrokken om zich achter Rutte te scharen. De NAVO-ambassadeurs van alle bondgenoten maken de benoeming binnenkort definitief.

Veel uitdagingen voor Rutte

De termijn van secretaris-generaal bij de NAVO duurt vier jaar en kan verlengd worden. Voor Rutte staan er veel uitdagingen op het spel. Door de oorlog in Oekraïne is de alliantie uit een lange winterslaap gewekt. De oude aartsvijand Rusland is weer helemaal terug. Met recordinvesteringen maken de bondgenoten hun krijgsmacht klaar voor alle denkbare scenario’s.

Sinds de Russische inval in Oekraïne zijn de verdediging en afschrikking aan de oostflank flink opgeschroefd. Met hybride aanvallen zijn de Russen al binnen het grondgebied actief.

Naast de oorlog in Oekraïne zijn er toenemende zorgen over de rol van China op het wereldtoneel. Daarnaast zijn er belangrijke onderwerpen zoals cyber, terreurbestrijding en ruimteveiligheid die de aandacht van Rutte vragen. Binnen het bondgenootschap kijken sommige landen angstvallig naar de terugkeer van Donald Trump in het Witte Huis. Hoe gaat hij straks om met de oorlog in Oekraïne en is hij tevreden met de Europese investeringen in Defensie?

GEO-POLITIEK

GERELATEERD AAN: RUTTE WORDT TOPMAN NAVO, ROEMEENSE TEGENKANDIDAAT GAAT ZICH TERUGTREKKEN

| united news | Door: Redactie