• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

STAATSOLIE EN EUROPESE GEO-CONSULTANTS ONDERZOEKEN OLIEVERSPREIDING OFFSHORE SURINAME

| dagblad de west | Door: Redactie

Het Britse geo-adviesbureau GeoPartners Ltd heeft een overeenkomst gesloten met Staatsolie en TROIS Geoconsulting uit Nederland voor een multi-cliënt geochemisch zuigerkernproject. De focus van dit project is het vergaren van kennis over olieverspreiding in de diepwater offshoreblokken van Suriname. Momenteel bevindt het onderzoek zich in de pre-planningsfase en verwacht wordt dat het in het derde kwartaal van dit jaar van start zal gaan. Dit initiatief ondersteunt de inspanningen van Suriname om zijn offshore oliesector uit te breiden.

TotalEnergies en APA Corporation leiden een ontwikkeling ter waarde van 9 miljard US-dollar in Suriname, gericht op de velden Sapakara South en Krabdagu. Deze

ontwikkeling, de eerste in Suriname, wordt naar schatting ondersteund door ongeveer 700 miljoen winbare vaten olie. Het ontwikkelingsvoorstel wordt momenteel opgesteld en men verwacht dat het in 2024 zal worden beoordeeld en goedgekeurd, met de eerste olieproductie gepland voor 2028.

Er vinden sporadisch verkennings- en taxatieboringen plaats in omliggende blokken, zoals Blok 52 en Blok 53.

Daarnaast zijn er gesprekken gaande tussen bedrijven aan zowel de Guyanese als de Surinaamse zijde van het stroomgebied over een mogelijke samenwerking voor de ontwikkeling van aardgas.

| dagblad de west | Door: Redactie