• maandag 17 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Ramautarsing wil geen absolute macht voor partijen

| suriname herald | Door: Redactie

De voormalige voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), Winston Ramautarsing, hoopt niet dat de verkiezingsuitslag dusdanig zal zijn dat een partij de absolute macht krijgt. Dit naar aanleiding van uitspraken van VHP-toppers dat ze 34 zetels willen om ongestoord beleid te willen uitvoeren.

Ramautarsing is niet te vinden voor deze gedachtegang. Vooral niet voor de partij die bestuurlijk het slechtst heeft gescoord. In dat geval lijdt de bevolking aan verstandsverbijstering, vindt de econoom in een open politiek gesprek met D-TV Express. Het voortzetten van het huidige beleid kan niet toegestaan worden. 

De partij die verantwoordelijk is voor het debacle mag

niet in die positie gebracht worden om meer macht te krijgen. Wat denk je dat er zal gebeuren, vraagt Ramautarsing zich af. Nog meer rommel, nog meer fufuru en nog meer vriendjespolitiek, stelt de kritische econoom. 

De inkrimping van de economie met bijna 18 procent zal niet binnen de kortste keren weer hersteld zijn. Een groei van 1 of 2 procent is volgens Ramautarsing erg weinig. Dat men een slechte relatie met coalitiepartner ABOP als oorzaak voor de geringe output ziet, gelooft de econoom niet.

De gewezen VES-voorzitter stelt dat president Chan Santokhi volgens de grondwet alle macht heeft en een ieder

tot orde kan roepen. Hij doet dat juist niet, vindt hij. Als de verkeerde leiders worden gekozen zal het volk pijn leiden, waarschuwt Ramautarsing. 

Hij verwacht dat de VHP zetels zal verliezen omdat de partij het economische probleem niet oplost maar voor zich uitschuift. “Zodra een regering een slecht economisch beleid voert, zal het volk daartegen stemmen,” stelt hij. 

De NDP kan weer een credible partij worden als ze zich ontdoet van haar wandaden. “De partij moet niet doen alsof ze het geweldig heeft gedaan. Partijen maken steeds de fout door niet te luisteren, ondanks dat de samenleving herhaaldelijk hierop heeft gewezen.”

Als Jennifer Simons mogelijk de nieuwe leider van de NDP wordt en misschien de president van het land, zal ze het zuiveringsproces moeten inzetten. “De mensen die schuldig waren aan wanbeleid moeten uit het machtscentrum blijven,” vindt Ramautarsing. De econoom ziet nog geen verbetering voor de NDP omdat het er niet op lijkt dat ze het beter willen doen.

| suriname herald | Door: Redactie