• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederland breidt militaire steun aan Oekraïne uit met extra 1 miljard euro

| keynews.sr | Door: Redactie

Het demissionaire kabinet van Nederland heeft aangekondigd dat er dit jaar een extra bedrag van 1 miljard euro beschikbaar wordt gesteld voor militaire steun aan Oekraïne. Premier Mark Rutte deelde dit mee na een gesprek met president Volodymyr Zelensky van Oekraïne. Hiermee stijgt het totale bedrag aan militaire steun dit jaar naar 3 miljard euro.

Rutte meldde verder dat er ook volgend jaar 3 miljard euro naar Oekraïne zal gaan voor militaire steun. Daarnaast wordt er 400 miljoen euro gereserveerd voor economische en infrastructurele steun aan Oekraïne. Dit besluit volgt op de zware aanvallen van Rusland op het land in de

afgelopen weken, waarbij onder andere de grootste energiecentrale bij Kyiv werd verwoest.

“Oekraïne wordt dagelijks geconfronteerd met Russische agressie. De recente grootschalige aanvallen op energiecentrales en de aanvallen op de stad Kharkiv hebben opnieuw slachtoffers geëist. Oekraïne heeft meer steun nodig om zichzelf te verdedigen”, aldus Rutte.

Het kabinet blijft zich ook inzetten voor extra luchtverdediging en munitie voor de regering in Kyiv, in nauwe samenwerking met onder andere Denemarken en Tsjechië. Rutte had hierover onlangs overleg met de regeringsleiders van beide landen.

Nederland werkt al langer samen met Praag en Kopenhagen om Oekraïne te ondersteunen. Zo zal Nederland F-16 gevechtsvliegtuigen aan Denemarken

leveren, en worden Oekraïense piloten getraind om met deze toestellen te vliegen. Recentelijk heeft Nederland ook een kwart miljard euro bijgedragen aan een Tsjechisch initiatief om op korte termijn 800.000 artilleriegranaten voor Oekraïne aan te schaffen.

| keynews.sr | Door: Redactie