
GUYANA ZET KOERS NAAR DIGITALE TOEKOMST MET AI, GAS EN CO₂-OPSLAG
| united news | Door: Redactie
Bron: OilNow.gy
Guyana ontwikkelt zich tot een unieke kruising van technologie en energie: een plek waar energie-intensieve datacenters, betrouwbare koolstofarme energie en CO₂-opslag samenkomen.
Dankzij natuurlijke gasreserves, offshore-ervaring met CO₂-opslag van ExxonMobil en politieke wil beschikt het land over de juiste voorwaarden om niet alleen kunstmatige intelligentie (AI) grootschalig toe te passen, maar ook de emissies ervan te reguleren. Guyana ambieert een leidende rol in de wereldwijde AI-governance, met een voorstel voor een Parijs-akkoordachtig kader voor ‘compute’-emissies.
President Irfaan Ali kondigde onlangs de bouw aan van het eerste AI-datacenter van het land in Berbice. Deze stap markeert een bredere digitale herpositionering van Guyana,
Deze koers sluit aan op de gas-naar-elektriciteitstrategie die in 2022 werd beschreven in de Journal of Petroleum Technology. Guyana zet inmiddels concrete stappen met AI-infrastructuur, betrouwbare stroomvoorziening en elektrificatie, waarbij het ook kernenergie overweegt via kleine modulaire reactoren (SMR’s). Wereldwijd investeren technologiebedrijven als Google, Amazon en Sam Altman in nucleaire energie om AI te voeden. Guyana, dat kan putten uit precedent in
De elektrificatie van het land krijgt eveneens vaart. Het Chinese BYD, de grootste fabrikant van elektrische voertuigen, is actief op de markt, gesteund door belastingvoordelen en laadinfrastructuur van de Guyana Energy Agency. AI, EV’s en duurzame energie vormen zo een geïntegreerde nationale strategie. Ook geothermie wordt als toekomstoptie overwogen.
Guyana kan een wereldwijde voortrekkersrol spelen in de regulering van AI-emissies. De voorgestelde Compute Emissions Transparency Authority (CETA) zou wereldwijd de uitstoot van datacenters in kaart brengen.
Guyana beschikt al over de benodigde componenten: gas, offshore-opslagcapaciteit, digitale ambitie en politiek draagvlak. Het land zou kunnen fungeren als proefland voor de invoering van CETA.
Daarnaast positioneert Guyana zich als toekomstig kernenergieproducent, waarbij SMR’s worden gecombineerd met gas, en in de toekomst ook fusie- en splijtingssystemen. Dit alles maakt Guyana tot het enige land in het Globale Zuiden dat nu al de structurele elementen bezit om AI-infrastructuur uit te bouwen én tegelijk te reguleren – een zeldzame combinatie van digitale soevereiniteit en klimaatverantwoordelijkheid.
Wat betekent dit voor de regio?
Guyana staat op het punt niet alleen de digitale transitie aan te jagen, maar ook de spelregels ervan mee te schrijven. Het land kan een nieuwe standaard zetten voor energiegedreven AI-infrastructuur, met mondiale impact. Die koers is relevant voor buurland Suriname, dat onlangs een offshoreproject van 10,5 miljard dollar goedkeurde. Ook daar zijn plannen in voorbereiding voor de export van aardgas via een drijvend LNG-platform (FLNG), al is daarover nog geen definitieve beslissing genomen.
Guyana heeft nu de kans om, voortbouwend op zijn economische groeisucces sinds de eerste olieproductie in 2019, een rol te spelen in het wereldtoneel van AI en klimaatdiplomatie. De tijd om te handelen is nu.
REGIO
| united news | Door: Redactie