• donderdag 12 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Geen nevenfuncties meer voor Assembleeleden na 25 mei

| starnieuws | Door: Redactie

Vier wetten die te maken hebben met financiële voorzieningen van de drie machten zijn maandag met 28 stemmen vóór en 12 tegen aangenomen door De Nationale Assemblee. (Beeld: DNA TV)

De financiële voorzieningen van de rechterlijke macht, de regering en De Nationale Assemblee zijn na indringende discussies en diverse wijzigingen dinsdag goedgekeurd. De wetten werden aangenomen met 28 stemmen vóór en 12 tegen van de NDP-fractie. De BEP heeft voorgestemd omdat enkele principiële zaken werden aangepast op de valreep.

De NPS-fractie wilde nog enkele aanpassingen maar is het eens met diverse bepalingen waardoor niet tegen werd gestemd. Bij de stemming verliet

de fractie de vergaderzaal omdat in De Nationale Assemblee je alleen vóór of tegen kan stemmen. Onthoudingen tellen niet mee. Vanaf volgende zittingstermijn zijn geen nevenfuncties meer mogelijk voor Assembleeleden.

De initiatiefwetten werden ingediend door Asis Gajadien (VHP) en Genevievre Jodan (ABOP). Het heeft veel voeten in de aarde gekost voordat de wetten konden worden goedgekeurd. Gajadien benadrukte dat vanaf 1975 in de grondwet is vastgelegd dat de voorzieningen voor de rechterlijke macht bij wet moet worden vastgesteld. Het heeft 49 jaar geduurd voordat het zover is. Er heeft synchronisatie plaatsgevonden tussen de drie machten.

Met de aanname van deze wetten

is het vanaf de volgende zittingstermijn na de verkiezingen het voor Assembleeleden niet meer mogelijk om meerdere banen te hebben. Ook zullen gewezen Assembleeleden niet meer op hun 55e jaar een pensioenuitkering krijgen. Deze gaat in bij 60 jaar. Voor de rechters is de pensioengerechtigde leeftijd 70 jaar. Regeringsfunctionarissen die afzwaaien kunnen ook niet meer de voertuigen van de Staat voor een appel en een ei kopen.
 

Ministers kunnen niet meer automatisch opteren voor een directeursfunctie en gewezen Assembleeleden kunnen geen beleidsadviseur meer worden. Als ze al in dienst waren van de overheid dan zullen ze na hun zittingsperiode terug kunnen keren naar de baan die ze hadden, maar krijgen geen dubbel salaris meer. Ook zullen gewezen ministers, Assembleeleden en hun gezinnen niet meer voor hun leven worden verzorgd.

Aanvankelijk wilden de initiatiefnemers rechters na hun 70e jaar een onbelaste pensioenuitkering geven. Hiertegen hebben de fracties van de NDP en BEP geprotesteerd. Zij voerden aan dat deze bepaling in strijd is met de wet, want pensioen is een inkomen en is belast. BEP fractieleider Ronny Asabina voerde aan dat deze kwestie absoluut niet door de beugel kon. Toen in de derde ronde van behandeling dit artikel werd geschrapt en rechters ook normaal belasting moeten betalen op het pensioen, stemde de BEP vóór de wet. 

 

Diverse fractieleden van de NDP benadrukten dat het gaat om een salarisverhoging van de drie machten, terwijl het volk in armoede leeft. Assembleelid Stephen Tsang rekende uit dat de verhoging voor de toekomstige Assembleeleden het gaat om een verhoging van ruim 230%. Ook werd door de NDP fractie gevraagd om een financiële onderbouwing of de wetten wel de Staat minder zullen kosten. Die data werden niet gepresenteerd.
 

Ook werd voorgesteld om in de wet op te nemen dat regeringsfunctionarissen ook na deze regeerperiode geen auto's kunnen kopen voor een appel en een ei. Gajadien vroeg de regering om deze kwestie via een staatsbesluit in orde te maken. Minister Steven Mac Andrew, waarnemend minister van Binnenlandse Zaken beloofde dat deze kwestie in orde zal worden gemaakt.

 

NDP fractieleider Rabin Parmessar voerde bij de stemmotivatie van zijn fractie aan dat de wetsontwerpen een grove belediging zijn naar de samenleving. "Degenen die het kruis momenteel hebben, wensen zichzelf door middel van deze wetten te zegenen met een verhoging van meer dan 200%, terwijl; - de ambtenaren slechts een verhoging van 15% hebben gehad. - er totaal geen tegemoetkomingen zijn voor de particuliere sector.- er een totale chaos is bij het onderwijs, - er geen middelen zijn voor volksgezondheid, veiligheid en zelfs vuilophaal".

 

Het is volgens Parmessar beschamend dat het college zich bezighoudt met deze wetten, terwijl er voor de samenleving veel dringendere zaken te behandelen zijn. "De prioriteit van de coalitie is duidelijk en u geeft hiermede te kennen dat u lak heeft aan de noden van de samenleving. Dit is pure hebzucht.

Op het laatste moment worden er wijzigingen doorgevoerd, waarbij er ons geen ruimte is geboden om daar inhoudelijk op in te gaan. Er is geen sprake van bezuiniging noch synchronisatie. DNA leden gaan juist meer verdienen en de scheve verhoudingen tussen de 3 machten zijn gebleven. Misleiding om schaamteloze loonsverhoging door te drukken. Het volk heeft het al moeilijk genoeg en we zijn solidair met de samenleving", stelde Parmessar. 

 

Na de aanname van de wetten zei Assembleevoorzitter Marinus Bee dat hij zich vanaf het begin sterk heeft gemaakt voor behandeling en goedkeuring van de wetten. Hij voerde aan dat taferelen die meegemaakt zijn zich niet meer moeten herhalen.

Als het via moraal niet kan, dan moeten er wetten komen om een einde te maken aan bepaalde zaken. Hij noemde het een gedurfde stap van de initiatiefnemers om de wetsontwerpen in te dienen. De samenleving gaat nu niet opdraaien voor een verzorging van gewezen ministers, Assembleeleden en hun gezinnen levenslang.

| starnieuws | Door: Redactie