• woensdag 11 December 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

COP29: Wereldwijde oproep tot betere klimaatfinanciering voor lokale gemeenschappen, Suriname deelt ervaringen

| cds | Door: Redactie

Ontwikkelingslanden, met name kleine eilandstaten en minst ontwikkelde landen, beschikken over onvoldoende financiële middelen en technische capaciteit om zich aan te passen aan klimaatverandering. Tijdens een hooggeplaatste sessie op de klimaatconferentie COP29 staat de urgentie centraal om meer steun te bieden aan gemeenschappen die in de frontlinie van de klimaatcrisis staan. De recent gelanceerde Communities Climate Adaptation Facility (C-CAF) moet hierin verandering brengen door snelle klimaatsubsidies beschikbaar te stellen.

Tijdens deze sessie heeft Ritesh Sardjoe, milieudirecteur bij het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu van Suriname, een krachtig pleidooi gehouden voor het verbeteren van klimaatfinanciering voor lokale gemeenschappen. De sessie,

die plaatsvond op maandag 11 november in de Blue Zone, richtte zich specifiek op het lokaliseren van klimaatfinanciering voor gemeenschapsgerichte adaptatie.

“Suriname is een klein land met een groot hart,” aldus Sardjoe tijdens zijn toespraak. Hij benadrukte dat Suriname, ondanks zijn status als een van ‘s werelds meest beboste en koolstofnegatieve landen, zeer kwetsbaar is voor de gevolgen van klimaatverandering. “Onze laaggelegen kustgebieden, waar de meerderheid van onze bevolking woont, worden bedreigd door de stijgende zeespiegel en extreme weersomstandigheden.”

Sardjoe wees op de concrete gevolgen van klimaatverandering in zijn land. In 2022 werd het district Brokopondo maandenlang getroffen door ernstige overstromingen, wat

leidde tot aanzienlijke ontberingen voor de lokale bevolking. Ook kampt het land met perioden van extreme droogte, die leiden tot bosbranden en watertekorten.

Als reactie op deze uitdagingen heeft Suriname verschillende initiatieven ontwikkeld. Het land implementeert een ITMOS-programma onder Artikel 6 van het Parijsakkoord, waarbij 15% van de inkomsten wordt toegewezen aan lokale gemeenschappen. Daarnaast werkt Suriname samen met het UNDP aan een nieuw GEF-project dat zich richt op het bevorderen van duurzame economische activiteiten binnen deze gemeenschappen.

De sessie vond plaats tegen de achtergrond van de recente lancering van de Communities Climate Adaptation Facility (C-CAF) in september 2024. Deze nieuwe financieringsfaciliteit is specifiek opgezet om snelle klimaatsubsidies te verstrekken aan gemeenschappen in de frontlinie van de klimaatcrisis.

“We kunnen dit niet alleen,” benadrukte Sardjoe in zijn slotwoorden. Hij deed een dringende oproep aan donoren en investeerders om hun steun voor gemeenschapsgerichte klimaatadaptatie te verhogen. “We hebben uw hulp nodig om gemeenschappen in staat te stellen het voortouw te nemen bij het opbouwen van een klimaatbestendige toekomst.”

| cds | Door: Redactie