• dinsdag 15 October 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Staatsolie gaat olie zoeken te Coronie, Weg naar Zee en Uitkijk

15 Oct 2024 | sun.sr | Door: Redactie

Staatsolie heeft op dit moment voor minimaal 20 jaar reserves opgebouwd in de oliewinning onshore. Dit zegt Annand Jagesar, directeur van Staatsolie, aan SUN in een exclusief interview. “Maar we blijven zoeken om onze onshore operaties langer te maken. Betere reserves te vinden, waaruit we olie kunnen halen. In dit kader worden er binnenkort exploratiebronnen gemaakt te Coronie, Weg naar Zee en Uitkijk”, merkt Jagesar op. 

In het verleden is er al geboord en gezocht van Commewijne tot Nickerie. “Op Tambaredjo (Saramacca) na, waren de andere bronnen helaas niet met veel succes. Nu gaan we weer mogelijkheden zoeken in Coronie, Weg naar Zee

en Uitkijk.

Deze operaties zijn best wel moeilijk, omdat er grote boormachines aan te pas moeten komen in meestal zwampachtig gebied. Er moeten ook milieustudies gedaan worden voor het boren. De planning is dit jaar nog te boren in Coronie. De anderen volgen dan in 2025”, zegt de Staatsolie-topman.

Staatsolie, een Surinaams bedrijf met ruim 1150 werknemers, houdt zich bezig met het produceren van energie voor klanten. Er zijn twee soorten operaties bij dit bedrijf. Het eerste is het winnen van aardolie, die te raffineren te Tout Lui Faut en het vervolgens als brandstof te verkopen aan de pomp.

De andere is het

opwekken van elektriciteit in de thermische centrale te Tout Lui Faut en waterkrachtcentrale te Afobakka. “Staatsolie is zoals altijd bezig te groeien. Nu komt ook de osffshore bijkijken, een hele grote groeipotentiebron.”

Staatsolie heeft haar eigen raffinaderij, die gelegen is te Tout Lui Faut in het ressort Houttuin van het district Wanica. “Om de vier jaren is er een grote onderhoud van de raffinaderij. Eerder dit jaar heeft zo een onderhoudsbeurt plaatsgevonden. De raffinaderij draait dag en nacht. Hierdoor slijten de machines. Om de vier jaren wordt alles losgekoppeld, schoongemaakt en gerepareerd.

Het gaat hierbij om 800 onderdelen die aan de beurt komen. Dit jaar hebben we de grote onderheidsbeurt afgerond zonder noemenswaardige incidenten. De volgende grote onderhoudsbeurt staat gepland voor 2028”, aldus directeur Jagesar.  

15 Oct 2024 | sun.sr | Door: Redactie