• dinsdag 16 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Doorlooptijden salarissen moeten ingekort worden

| suriname herald | Door: Redactie

De doorlooptijden voor het ontvangen van het salaris van ambtenaren moeten ingekort worden. Dit zegt minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (minOWC) op een persconferentie na de regeringsraadsvergadering.

Er worden continu aanstellingen van leerkrachten goedgekeurd door het ministerie. Personen komen en gaan, er zijn parttimers in dienst, maar het duurt enkele maanden om de salarissen uit te betalen. Het ministerie rondt de administratieve procedures af en deze worden dan doorgestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken (Biza), waarna de documenten verder worden verstuurd naar het ministerie van Financiën en Planning.

Het duurt enkele maanden voordat de stukken allemaal ondertekend en

behandeld zijn door de diverse ministeries, vandaar dat het maanden kan duren voordat leerkrachten kunnen beschikken over een salaris.

Een deel van de werkzaamheden is het voorbereiden van de stukken. De minister is van mening dat de groep snel over haar salarissen zou moeten beschikken. Het ministerie doet haar best om de leerkrachten op elke mogelijke manier tegemoet te komen.

De afdeling Algemene Personeelszaken is belast met de personeelszaken van het ministerie. Deze afdeling moet de achterstanden in het werk van de leerkrachten wegwerken, zoals is geconstateerd. De achterstanden betroffen tussen de 6000 en 7000 personen. Het gaat hierbij om gratificaties, benoemingen

en beschikkingen van leerkrachten die behandeld moeten worden.

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur is constant bezig om mutaties van leerkrachten ook in orde te maken. Het gaat om een groep van ruim 13.000 leerkrachten die zijn aangetrokken door het ministerie.

De minister geeft verder aan dat er hard gewerkt wordt om de achterstanden in te lopen, maar dat hij deze ook aantrof bij zijn aantreden op het ministerie. De onderwijstopman is ook bekend met de dramatische verhalen van personen die hebben aangegeven dat zij al jaren wachten op hun bevorderingen. Er zijn tal van brieven gericht aan de minister om dit probleem aan te pakken.

Minister Stanley Raghoebarsing. Foto: Suriname Herald

Volgens minister Stanley Raghoebarsing van Financiën en Planning zijn de achterstanden van ruim 38.500 personeelszaken in november 2022 ingelopen tot een aantal van 10.000. Het ministerie van Biza doet er alles aan om de achterstanden volledig af te ronden.

President Chan Santokhi heeft ook gevraagd dat de achterstanden volledig worden ingelopen. Er zijn veel voorstellen gedaan door collega-ministers om de processen te versnellen. Er is geadviseerd om via digitale omwegen zaken te versnellen. De gelden van het ministerie van Financiën komen ook niet op tijd binnen om zaken op tijd uit te kunnen betalen, merkte de minister nog op.

| suriname herald | Door: Redactie