
VAN DEMOCRATIE NAAR TECHNOCRATIE? DE ZORGWEKKENDE VISIE VAN ‘NIEUW AMERIKA’
| united news | Door: Redactie
Foto compilatie: President Trump en Peter Thiel, medeoprichter van PayPal en Palantir Technologies
De Verenigde Staten, lange tijd de dominante macht in de wereld, lijken een radicale ideologische verschuiving te ondergaan die, onder de juiste omstandigheden, even gevaarlijk kan blijken als het fascisme en nazisme van de vorige eeuw.
Volgens Artyom Lukin, universitair hoofddocent internationale betrekkingen aan de Far Eastern Federal University in Rusland, is de herverkiezing van Donald Trump een keerpunt dat macht overdraagt aan een convergence van vier ideologische facties die samen ‘Nieuw Amerika’ vormen.
De eerste pijler wordt gevormd door de imperialistische restaurationisten, vertegenwoordigd door Trump zelf. Zijn retoriek
Ten tweede zijn er de nationalistische conservatieven, zoals vicepresident J.D. Vance en strateeg Steve Bannon. Hun ‘America First’-gedachte, gekenmerkt door traditionele waarden, protectionisme en isolationisme, is niet nieuw, maar heeft onder Trump’s patronage significant aan invloed gewonnen. Ze keren zich af van globalisme en de liberale elite.
Een meer verontrustend element is de opkomst van techno-libertaire miljardairs. Figuren als Elon Musk en vooral Marc Andreessen, de venture capitalist
De vierde en meest intellectueel ontwikkelde groep zijn de filosoof-koningmakers en de theorieën van de ‘Dark Enlightenment’. Peter Thiel, medeoprichter van PayPal en Palantir Technologies, is hierin een sleutelfiguur. Thiel, mentor van J.D. Vance en invloedrijk adviseur, gelooft dat “vrijheid niet langer compatibel is met democratie”. Hij ziet Amerika in verval en pleit voor radicale technologische sprongen, zoals blijkt uit zijn steun voor de ‘Enhanced Games’ – een wedstrijd waar biohacking is toegestaan. Thiel beschouwt China als de primaire vijand, maar staat verrassend genoeg milder tegenover Rusland.
De ‘Dark Enlightenment’ denkers zoals Nick Land en Curtis Yarvin (Mencius Moldbug) verwerpen Verlichtingswaarden en pleiten voor posthumane, techno-autoritaire systemen of corporatieve monarchieën. Yarvin, een vriend van Thiel, is zelfs kritisch over Amerikaans globaal leiderschap en heeft onorthodoxe visies op de Tweede Wereldoorlog.
Hoewel deze ideeën fringe kunnen lijken, waarschuwt Lukin dat ze, vergelijkbaar met de theorieën van Carl Schmitt die Hitler aan de macht hielpen, invloed krijgen in politieke en technologische kringen. Het ‘Nieuwe Amerika’ trekt zich niet terug uit hegemonie, maar herformateert deze: weg van diplomaten en verdragen, en toe naar controle via AI, cyberdominantie, ideologische oorlogsvoering en technologische superioriteit. Het doel is geen multipolaire wereld, maar een herontworpen unipolaire wereld, bestuurd door algoritmes, monopolies en machines. De dreiging, zo concludeert Lukin, is niet langer alleen politiek, maar civilisationeel. De ‘supermensen’ zijn op weg.
REGIO | ANALYSE
| united news | Door: Redactie