• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname
Document signing ceremony; Source: Staatsolie Maatschappij Suriname (Staatsolie)

Trinidad en Tobago willen gas kopen uit de offshore-velden van Suriname

| snc.com | Door: Google Translate | Dragana Nikše

Het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie Maatschappij Suriname (Staatsolie) en de National Energy Corporation of Trinidad and Tobago (National Energy), een dochteronderneming van de National Gas Company van het land, hebben een intentieverklaring (LoI) ondertekend om samen te werken in het gebied van aardgas en een Memorandum of Understanding (MoU) om zonne-energiecentrales te bouwen in een van de twee landen.


Ondertekeningsceremonie van documenten; Bron: Staatsolie Maatschappij Suriname (Staatsolie)
De deals werden op 4 juni 2024 ondertekend door de president van de National Energy Corporation, Vernon Paltoo, en de algemeen directeur van Staatsolie, Annand Jagesar. Voortbouwend op het MoU uit 2023 tussen de

twee landen benadrukken de documenten de inzet om hun respectieve energiesectoren te versterken.

Het MoU en de LoI worden beschreven als een bewijs van de bilaterale relatie tussen de twee Zuid-Amerikaanse landen, en tonen hun gedeelde bereidheid om te werken aan het verbeteren van hun energiesectoren en economische ontwikkeling, evenals aan de energiezekerheid.

De LoI is bedoeld om capaciteit op te bouwen en kennisuitwisseling op aardgasgebied te bevorderen. In deze context heeft Trinidad en Tobago interesse getoond in het kopen van toekomstig gas uit de offshore-velden van Suriname, terwijl Staatsolie wil leren van de ervaring van haar partner op het gebied van

transport, verkoop en lokaal gebruik van aardgasgebieden.

De twee bedrijven zijn ook van plan om samen duurzame energieprojecten te ontwikkelen. Dit was de aanleiding voor de ondertekening van het MoU, waarin afspraken zijn vastgelegd voor het uitvoeren van haalbaarheidsstudies om gezamenlijk in één of beide landen zonnecentrales te bouwen.

Het eerste dergelijke project omvat het onderzoeken van de mogelijkheden om zonne-energiecentrales in Suriname te installeren met het vermogen om meer dan 45 megawattpiek (MWp) elektriciteit op te wekken. Dit zou voldoende zijn voor ruim 14.000 gemiddelde huishoudens.

De Surinaamse wateren bruisen de laatste tijd van activiteit. Een definitieve investeringsbeslissing (FID) voor een gigantisch olieproject in Block 58, een 50-50 ontwikkeling tussen TotalEnergies als exploitant en APA Corporation, is gepland voor het vierde kwartaal van 2024. Wanneer dit gebeurt, kan Staatsolie zich aansluiten met een belang van maximaal 20%. met een verwachte start van de productie in 2028.

Vorige week heeft TotalEnergies bij SBM Offshore een cascoreservering gemaakt voor een drijvende productieopslag- en ontladingseenheid (FPSO), die op het project zal worden ingezet. De Franse reus kocht samen met QatarEnergy ook aandelen in Block 6 en Block 8, waardoor zijn voetafdruk in het land werd vergroot.

| snc.com | Door: Google Translate | Dragana Nikše