• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

TARIEVEN BOUWVERGUNNING BOVEN 70 VIERKANTE METER DRASTISCH OMHOOG

| united news | Door: Redactie

Zakenpand Paramaribo Foto bron:Terzolvastgoed 

De tarieven voor het aanvragen van een vergunning voor het opzetten van een woonhuis en andere publieke werken, gaan drastisch omhoog.

De regering heeft via het ministerie van Openbare Werken (OW) een concept staatsbesluit voorbereid voor het wijzigen van de bouw-wet van 1956. Deze drastische verhoging telt niet voor de zogenaamde ‘kleine man’ of sociale groep. Voor die categorie zal een standaard bedrag van SRD 250 worden aangehouden bij het aanvragen van een bouwvergunning, maar dan wel tot een bouwoppervlakte van 70 vierkante meter.  Voor elke vierkante meter meer, zal in het geval van woonhuizen, een bedrag van

tussen de US$ 300 en US$ 450 per vierkante meter betaalt moeten worden voor het krijgen van de bouwrechten. Deze bedragen kunnen ook in SRD betaald worden.

Volgens de regering zijn de nu nog geldende tarieven sterk achterhaald. Die lopen niet gelijk met de kosten voor bouwmaterialen, arbeid en transport die fors zijn gestegen. Maar ook de operationele kosten voor het behandelen van een vergunningsaanvraag bij O.W zijn gestegen. Het gaat om logistieke – en administratieve kosten, uitrijkosten, onderzoek en kosten bij het opvragen van interne en extern advies.

De tarieven zijn opgesteld naar het type bouwwerk zoals woningen, trappen, overdekte gebouwen,

afrasteringen, gebouwen met paalfunderingen, gebouwen met een putten fundering, gesloten hoogbouw en zakenpanden.

Zakenpanden, vallen voortaan niet meer in de tarieven categorie als dat van woonhuizen, zoals nu nog gebeurt. Voortaan zal op basis van de investering die in een zakenpand wordt gestopt en het aantal etages, de heffing voor de bouwvergunning worden vastgesteld.

Voor wat betreft de andere bouwwerken zoals het plaatsen van duikers, bouwen van bruggen, het verharden van bermen en het open snijden van de weg, worden de tarieven voor het bouwvergunningsrecht ook apart vastgesteld.

Het staatsbesluit met de nieuwe tarieven is met een missive van 23 december van het vorig jaar goedgekeurd door de regeringsraad en is nu voorgelegd aan verschillende adviesorganen. Daarna gaat het naar De Nationale Assemblee om de bestaande bouw-wet te kunnen wijzigen.

UNITEDNEWS


Abonneer op ons youtube kanaal.
Bedankt voor het kijken en abonneren.
'Suriname Nieuws Centrale'


| united news | Door: Redactie