• zaterdag 20 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Suriname en Guyana nieuwe leiders Zuid-Amerika door samenwerking en twinning

| suriname herald | Door: Redactie

“Guyana’s doel is ervoor te zorgen dat het succes van Suriname ook het succes van Guyana is”. Dit zei Peter Ramsaroop, Chief Investment Officer en CEO van het Guyana Office for Foreign and Local Investments, afgelopen donderdag tijdens de executive summit van de Suriname Energy, Oil & Gas Summit (SEOGS) 2024. Ramsaroop sprak vooral over de gezamenlijke toekomst van voorspoed die voor Guyana en Suriname is weggelegd als leiders van Zuid-Amerika, Caricom en de rest van de wereld. 

Hierbij benadrukte hij het belang van samenwerking tussen de twee landen om duurzame ontwikkeling, economische groei en welvaart voor hun burgers te bevorderen.

Ramsaroop riep op om op te trekken als tweeling en ook producten en sectoren te combineren.

Ramsaroop benadrukte dat de olie- en gassector Guyana en Suriname unieke kansen biedt voor wederzijdse economische groei. Sinds Guyana in 2020 zijn eerste vat olie produceerde, is het land snel gegroeid in de oliesector. Tegen 2024 produceert Guyana al meer dan 600.000 vaten per dag, met een ambitieus doel van 2 miljoen vaten per dag tegen 2030. 

Volgens Ramsaroop omvat de visie van president Irfaan Ali van Guyana voor 2030 samenwerking met Suriname. “Als je de twee landen samenvoegt, kun je je voorstellen wat we kunnen

bereiken”. Hij stond stil bij de verschillende ontwikkelingen en Guyana en zei dat Suriname ongeveer hetzelfde proces zal ondergaan. Ramsaroop sprak ook over de voordelen als Suriname en Guyana hun landbouw- en mijnbouwprojecten combineren.

“Door onze landbouwproducten te combineren, kunnen we totale voedselzekerheid bieden voor de Caricom. Guyana en Suriname zijn de enige landen die de landcapaciteit en de kennis hebben om voedsel te verbouwen en voedselzekerheid te bieden aan de regio”, stelde hij. De samenwerking tussen Guyana en Suriname gaat verder dan alleen economische voordelen. 

“We bieden klimaatveiligheid en groene koolstof aan de bredere wereld. Zij moeten daarvoor betalen; de ontwikkelde wereld had de kans om hun bossen te kappen en hun wereld en hun mensen te ontwikkelen. Wanneer milieuactivisten ons vertellen om de olie en gas achter te laten, zeggen we nee, we zullen de welvaart van ons volk waarborgen”.

De toekomst van de samenwerking tussen Guyana en Suriname ziet er volgens Ramsaroop rooskleurig uit. Hij riep investeerders op om de mogelijkheden in beide landen te verkennen. 

“Wanneer de brug gebouwd is, zullen Guyana en Suriname meer verbonden zijn. Laten we denken aan het woord ’twinning’, onze producten combineren en samen denken. Wanneer we de middelen van Suriname en Guyana combineren, zal de rest van de wereld wakker worden. We zullen de leiders zijn in Zuid-Amerika en de rest van de wereld”, aldus Ramsaroop.

| suriname herald | Door: Redactie