• dinsdag 30 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Premier van door bendegeweld geteisterd Haïti dient ontslag in

| nos.nl | Door: Redactie

De Haïtiaanse premier Ariel Henry heeft zijn ontslag ingediend als regeringsleider van het land. Hij heeft dat laten weten na overleg van de leiders van landen in het Caribisch gebied met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken. Henry heeft laten weten te vertrekken zodra er een overgangsraad is in Haïti en er een interim-premier is benoemd.

Uiteindelijk moeten er nieuwe verkiezingen komen, de eerste sinds 2016 in Haïti. Volgens de voorzitter van Caricom, de Guyanese president Ali, heeft de overgangsraad het mandaat gekregen om "snel" een interim-premier te benoemen. Wie van plan is deel te nemen aan de verkiezingen die

daarna gehouden moeten worden, mag geen interim-premier worden.

De overgangsraad moet bestaan uit vertegenwoordigers van onder meer het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Ook is er plaats voor één religieuze leider. Er zouden twee observanten en zeven leden met stemrecht in plaats moeten nemen. President Ali van Guyana bedankte Henry ook "voor zijn diensten".

Puerto Rico

Op Jamaica spraken leiders van verschillende Caraïbische landen over de crisis in Haïti. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken was daarbij aanwezig, net als onder meer delegaties uit Frankrijk en Brazilië. De ontmoeting was achter gesloten deuren.

Henry was niet aanwezig bij de bijeenkomst. Hij zit nog

altijd in Puerto Rico, nadat hij na een buitenlandreis niet terugkeerde naar Haïti. Machtige bendes willen al weken met geweld een einde maken aan zijn interim-regering. De bendes hebben het grootste deel van hoofdstad Port-au-Prince in handen en hebben grote delen van het land platgelegd.

De twee belangrijkste bendegroepen, die inmiddels zijn gefuseerd, eisten al langer het vertrek van Henry. Anders breekt er een burgeroorlog uit, zo waarschuwde de leider.

De problemen in het land heeft zijn wortels in het koloniaal verleden. In deze video leggen we uit hoe het misgaat in Haïti:

Henry was sinds de moord op president Moïse in 2021 aan de macht. Hij beloofde snel met nieuwe verkiezingen te komen, maar kwam die toezegging niet na. Onder leiding van Henry was er nauwelijks sprake van centraal gezag in Haïti. Het land is in de greep van bendegeweld, waar de autoriteiten geen controle op hebben

Hulppakket

De Amerikaanse buitenlandminister Blinken kondigde op de bijeenkomt aan opnieuw 100 miljoen dollar uit te trekken voor de financiering van een internationale troepenmacht, geleid door Kenia. Daarbovenop komt nog eens 33 miljoen dollar humanitaire hulp voor Haïti.

Door de crisis in het land kampen veel Haïtianen met de gevolgen van een hongersnood. De Verenigde Naties vrezen dat meer dan 11 miljoen inwoners niet genoeg te eten zullen hebben.

De bendes vielen vorige week de twee grootste gevangenissen van Haïti binnen, waar ze ruim 4000 gevangenen bevrijdden. Ook de internationale luchthaven Toussaint Louverture is in handen van de bendes. Eerder zijn ook het Hooggerechtshof en politiebureaus aangevallen en waren er gevechten met de politie rond het presidentieel paleis.

 

 

| nos.nl | Door: Redactie