• dinsdag 28 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

MINISTER RAMADHIN BENADRUKT INEFFICIËNTIE IN ZIEKENHUIZEN

| dagblad de west | Door: Redactie

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft tijdens een recente bijeenkomst, de aandacht gevestigd op de inefficiëntie binnen ziekenhuizen in het land. Hij sprak over de noodzaak van samenwerking en het clusteren van ziekenhuisdiensten, om deze problemen aan te pakken. Ramadhin benadrukte vooral de behoefte aan meer samenwerking tussen ziekenhuizen, met name op het gebied van laboratoriumdiensten.

Ramadhin vroeg zich af, of het noodzakelijk is dat elk ziekenhuis alle tests moet kunnen uitvoeren, gezien de variëteit aan ziektepatronen in het land. Een van de voorgestelde oplossingen is het aanwijzen van een referentielaboratorium, wat verschillende voordelen zou bieden voor de gezondheidssector.

De minister drong

aan op een gezamenlijke inspanning om de laboratoriumsector efficiënter te maken, waarbij het ministerie zal samenwerken met medisch laboranten. Hij benadrukte dat deze ideeën zijn ontstaan tijdens periodes van schaarste en dat er op de lange termijn operaties nodig zijn om de druk op laboratoria te verminderen. Het ministerie van Volksgezondheid werkt momenteel aan juridische voorbereidingen om dit proces te ondersteunen.

Daarnaast kondigde Ramadhin aan dat cataractoperaties vanaf deze maand geen extra kosten meer met zich mee zullen brengen voor patiënten, dankzij gesprekken tussen het ministerie en relevante partijen. Patiënten die toch bijbetalingen moeten doen, worden geadviseerd contact op te nemen

met de klantenservice van het Staatsziekenfonds (SZF).

Ramadhin sprak ook over de noodzaak van zelfvoorzienende gezondheidsinstellingen en het belang van een zelfvoorzienend inkomstenmodel voor ziekenhuizen. Het ministerie zal via organisatorische aspecten proberen invloed uit te oefenen binnen de ziekenhuizen, om dit te bewerkstelligen.

| dagblad de west | Door: Redactie