• woensdag 22 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Leerkrachten binnenland blij met weinige regendruppels die vallen

| suriname herald | Door: Redactie

Ondanks het uitblijven van stortregens in het binnenland zijn de daar werkzame leerkrachten verheugd over de weinige regendruppels die vallen. Niettemin is er veel meer regen nodig, benadrukt Ogilvy Fernand, voorzitter van het Platform voor Leerkrachten in het Binnenland, tegenover Suriname Herald. “Zodra het begint te regenen, hebben we weer volop schoon drinkwater,” zegt Fernand.

Tot aan het vertrek van de leerkrachten naar Paramaribo voor de paasvakantie was er een tekort aan schoon drinkwater. Sommige collega’s zijn zelfs ziek geworden door het gebruik van rivierwater, laat Fernand weten.


De leerkrachten werkzaam in het binnenland hebben de afgelopen maanden te maken gehad

met een tekort aan schoon drinkwater vanwege de droogte. Zelfs de scholen hadden geen water om de toiletten door te spoelen. Ondanks het uitblijven van stortregens in het achterland, hopen de leerkrachten dat de regen aanhoudt. De waterstand in de rivier blijft erg laag omdat er maar weinig regen valt in het binnenland, aldus de leerkrachten.


“Zonder water hebben de leerkrachten het erg moeilijk in het binnenland.” Ook water halen uit de rivier is problematisch omdat iedereen op zoek is naar water. Hierdoor is het soms te druk bij de rivier en hebben de leerkrachten geen plek om hun vaat

te doen of hun kleren te wassen, vertelt Fernand.

Fernand voegt toe dat het waterpeil in de rivier nog steeds alarmerend laag is. Volgens haar is het nodig dat het in het binnenland nog minstens twee weken onafgebroken blijft regenen voordat de rivier weer bevaarbaar is. De reis naar het binnenland is door de lage waterstand zeer vermoeiend en kan zelfs twee dagen duren. Sommige leerkrachten reizen met kinderen, wat de reis extra riskant maakt, aldus Fernand.

De burgervader van het Boven-Surinamegebied, Frits Dinge, hoopt ook op verdere regenval. Volgens hem begint het water in de rivier te stijgen en vormt het geen gevaar meer. “De situatie is nu een stuk minder gevaarlijk dan een paar dagen geleden,” merkt hij op.

Als het blijft regenen, zullen de mensen weer schoon drinkwater hebben en worden ook de durotanks van de leerkrachten weer gevuld, voegt de burgervader toe. Door het gebrek aan water was men genoodzaakt water uit de rivier te pompen, wat vaak vervuild was en niet drinkbaar.

 

| suriname herald | Door: Redactie