• maandag 09 September 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Jagesar: Elektrische auto's geen probleem voor Staatsolie

| starnieuws | Door: Redactie

De komst van elektrische auto’s betekent niet het einde van oliegebruik benadrukt Dean Linger, directeur van BYD Paramaribo, de eerste officiële dealer van elektrische auto’s in Suriname. Veel componenten van de auto zoals plastics en rubber worden immers uit aardolie vervaardigd. Een hoge gast bij de opening van BYD Paramaribo was Annand Jagesar, CEO van Staatsolie. Hij benadrukt dat het oliebedrijf, wanneer het vereist wordt, zich zal aanpassen aan de eisen van de tijd. Staatsolie is ook een energiebedrijf met voornemens om nog meer schone energie op te wekken uit hydro (water), de zon en de wind.

De BYD Auto Company

(Build Your Dreams) uit China is naast Tesla Motors een top producent van Electric Vehicles (EV’s) en heeft in korte tijd vestigingen neergezet in grote delen van de wereld. De EV markt op zich is langzaamaan het uitbreiden. De auto’s zelf stoten geen schadelijke gassen uit, zijn stil wanneer ze in beweging zijn, hebben heel veel minder zorg nodig omdat ze aanzienlijk minder bewegende delen hebben en ook geen olie verversen in de traditionele zin behoeven. De kosten om de ‘battery-pack’ van de EV vol te laden zijn gemiddeld een derde van wat men zou betalen om een soortgelijke benzineauto
vol te tanken, geeft Linger aan en grapt: “Nu zou je moeten kiezen om al je geld naar Staatsolie te brengen of om een derde van je geld aan EBS te geven. Er is wel een verschil.”

Linger voegt eraan toe: “Sommige mensen denken dat met de stap naar elektrische auto’s we problemen gaan krijgen met onze oil & gas. In de hele wereld gaat maar 30% van de olie die gevonden wordt naar auto’s om te bewegen. Maar alles wat je hier in de auto ziet, het plastic, het rubber, wordt van aardolie gemaakt. Dus aardolie zal altijd nodig zijn. Er zijn ook nog geen grote schepen of vliegtuigen die elektrisch zijn. Er zal altijd een behoefte zijn aan aardolie. Het is niet conflicterend, het is juist dat je er beter mee omgaat.”


Dean Linger, directeur van BYD Paramaribo.

Sommige landen - ook olieproducerende - voeren een beleid uit om in een bepaalde periode de traditionele auto deels of totaal uit te faseren. Dit gaat gepaard met een groen energiebeleid waarbij schone energiebronnen uit aarde (geothermische), water (hydrodammen) zonne- en wind energie in rap tempo ontwikkeld worden. Volgens de International Energy Agency (IEA) zijn er al 8 landen in de wereld die al dichtbij de 100 procent alleen maar schone energie opwekken; Albanië, Bhutan, Ethiopië, IJsland, Nepal, Paraguay, Congo en Noorwegen.  

Jageser merkt op dat de toekomst elektrisch is maar geen probleem voor Staatsolie vormt. “Er gaat nog veel behoefte zijn aan gasoline en diesel,” geeft hij aan. “Staatsolie gaat ook zonne-energie opwekken en heeft hydro. Dus wij gaan ook elektriciteit leveren zodat deze auto’s kunnen rijden. We gaan in de toekomst steeds meer solar gaan maken en misschien wind in de offshore. Wij doen gewoon mee. Wat de klant wil aan energie. Als het van een schone bron moet zijn gaan we het ontwikkelen.”

“In de toekomst als GOw2 geen bestaansrecht meer heeft, dan zorgen we ervoor dat we in een andere business zitten. Je ziet dat deze auto’s niet meer geladen hoeven te worden op speciale plekken. De techniek is nu zodanig dat je het zelf thuis kan doen. Die business kan er straks ook niet meer zijn. Dus we kunnen niet zeggen dat we GOw2 gaan ombouwen tot oplaadstations. Maar we gaan mee met de business. Whatever happens, Staatsolie is flexibel genoeg om mee te groeien, stelt de CEO zelfverzekerd.

Jagesar benadrukt: “Ondanks wij een olie- en gasmaatschappij zijn, willen we ook schoon zijn. Ook onze olie en gas gaan we zo schoon mogelijk produceren. En natuurlijk gaan we ook in de opwekking van (meer) schone energie.” BYD biedt klanten de mogelijkheid om via een van haar partners zonne-energie thuis te installeren. Het opladen, wat het liefst op 220 volt moet gebeuren en normaal 8 uren duurt om de batterij van 0 naar 100 procent te chargen," kan gratis en anytime” gebeuren. Het opladen gebeurt meestal ‘overnight’ en hoeft, afhankelijk van het rijgedrag en de afstanden die men dagelijks aflegt, niet elke dag te gebeuren.

| starnieuws | Door: Redactie