• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Hoofd Financiele Markten CbvS Sanjay Gaurishankar: Drie factoren die zorgen voor dalende trend van wisselkoers

Drie factoren die zorgen voor dalende trend van wisselkoers 

Al enkele weken is er een dalende wisselkoers geconstateerd bij de cambio’s zonder enige verklaring hiervoor. De douanekoers is echter niet gedaald. 

Het hoofd van de Financiele Markten bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS) Sanjay Gaurishankar heeft uitleg gegeven over het verschil tussen de wisselkoers en de douanekoers, en hoe die tot stand komen. 

Gaurishankar heeft de huidige daling van de koers verdeeld in drie factoren. De eerste factor is de macro-ecnomische factor. Daarbij zijn de OMO’s, de kasreseve regeling en het gezondmaken van de overheidsfinancien, doorgevoerd om de geldhoeveelheid in een bepaalde

richting te stuwen. 
De tweede factor heeft te maken met het ruime aanbod van vreemde valuta waardoor de vraag is afgenomen bij de cambio’s. Die proberen op hun beurt hun valuta nu te verkopen door een hele lage koers aan te bieden. 

De sentimenten zoals uitspraken of handelingen van bepaalde vooraanstaande instanties zorgen voor bepaalde verwachtingen en speculaties. Dit ziet Gaurishankar als derde factor voor de koersdaling.

25 Apr 2024 | ABCSuriname | Door: Redactie