
GUYANA WERELDWIJD ENIGE LAND MET VOLLEDIGE VOEDSELZELFVOORZIENING
| united news | Door: Redactie
Hoe goed is een land in staat om zijn eigen bevolking te voeden, zonder afhankelijk te zijn van voedselimport?
Een nieuwe studie gepubliceerd in Nature Food werpt licht op deze cruciale vraag door vijftig landen te rangschikken op basis van hun voedselzelfvoorziening. Verrassend genoeg blijkt Guyana het enige land ter wereld dat volledig in staat is zijn bevolking te voeden met eigen landbouw, visserij en veeteelt.
De studie — getiteld “Gap between national food production and food-based dietary guidance highlights lack of national self-sufficiency” — vergeleek de binnenlandse voedselproductie met de zogeheten Livewell-voedingsrichtlijnen in zeven hoofdgroepen: fruit, groenten, peulvruchten en noten, zetmeelrijke
Guyana behaalde als enige land wereldwijd een perfecte score in alle zeven voedselgroepen.
Het Zuid-Amerikaanse land, met iets minder dan een miljoen inwoners, produceert vier keer zoveel fruit als het zelf nodig heeft, en meer dan vijf keer zijn behoefte aan zetmeelrijke producten zoals rijst en knolgewassen. Ook de vlees- en visproductie overschrijdt de nationale vraag ruim dankzij vruchtbare kustvlakten, riviergebieden en uitgestrekte weilanden.
Landen als Vietnam en China volgen op enige afstand met zes volledig zelfvoorzienende
In Europa blijkt vooral de fruit- en groenteproductie een zwak punt. Rusland dekt slechts een derde van zijn fruitbehoefte, terwijl Letland en Estland amper 13% en 3% halen. Zuid-Europese landen zoals Spanje doen het beter: daar wordt zelfs vier keer meer fruit en groenten geproduceerd dan nodig, bestemd voor export naar Noord-Europa.
In Azië is het vooral de zuivel die ontbreekt op het nationale menu. Vietnam en China behalen hoge scores in bijna alle categorieën, maar blijven steken op respectievelijk 14% en 29% als het op melk en kaas aankomt. Alleen Centraal-Aziatische landen als Kirgizië en Oezbekistan overschrijden ruimschoots hun zuivelbehoefte, dankzij bergweiden en veeteelt op hoogte.
De Verenigde Staten staan qua voedselzelfvoorziening in de middenmoot. Het land is volledig zelfvoorzienend in vier van de zeven voedselgroepen, scoort hoog in vlees, peulvruchten en zuivel, maar moet nog steeds fruit, groenten en vis importeren. Dezelfde trend is zichtbaar bij buurland Canada. Ter vergelijking: het Verenigd Koninkrijk is slechts zelfvoorzienend in twee voedselgroepen.
Hoewel sommige landen technisch gezien in staat zouden zijn om al hun voedsel zelf te produceren, kiezen ze er economisch vaak voor om voedsel in te voeren. Volgens National Geographic zijn importen in veel gevallen simpelweg goedkoper dan binnenlandse productie.
De algemene conclusie is duidelijk: volledige voedselzelfvoorziening is wereldwijd eerder uitzondering dan regel — en Guyana blijft voorlopig het enige land dat werkelijk op eigen kracht drie evenwichtige maaltijden per dag kan garanderen.
UNITEDNEWS | REGIO
Gerelateerd aan: Prijs-groente-en-fruit-fors-gestegen-door-tussenhandel-en-seizoensinvloeden
| united news | Door: Redactie