
Digitale grondaanpak cruciaal om achterstanden weg te werken
| cds | Door: Redactie
Het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) heeft meer dan 1300 beschikkingen voor de districten Wanica en Commewijne uitgereikt aan belanghebbenden. President Chandrikapersad Santokhi benadrukt dat dit geen gunst is, maar een recht. De uitreiking heeft op donderdag 22 mei plaatsgevonden in de Congreshal. GBB-onderminister Sieuwkoemar Ramsukul heeft toegelicht dat digitalisering van het gronduitgifteproces cruciaal is om structurele achterstanden weg te werken.
“Zonder een digitaal systeem is het onmogelijk om transparant en eerlijk te werken. Daarom is mijn missie om het volledige grondproces te digitaliseren”, stelde Ramsukul. Een succesvoorbeeld is volgens hem het grondconversieproces, waar digitalisering al volledig is doorgevoerd.
Hoewel er al een actieve database bestaat waarin burgers met een LAD-nummer hun stukken digitaal kunnen uploaden, blijven nieuwe aanvragen via de balie verlopen. “Dat is een knelpunt, maar iedereen met een LAD-nummer wordt gauw geholpen”, zegt de onderminister. Een ander knelpunt is het district Wanica. “Grondproblemen daar zijn jarenlang aan de kant geschoven. We hebben perceeluitgiftes ingetrokken die onterecht zijn gedaan en inmiddels talloze bereidverklaringen uitgegeven. Maar het werk
Een belangrijke stap voorwaarts is dat de overheid begonnen is met het bouwrijp maken van uitgegeven percelen, iets wat eerdere regeringen vaak achterwege lieten. “We ontwikkelen nu projecten zoals Reeberg met asfaltwegen, elektra en waterleiding”, aldus Ramsukul. Tot slot benadrukt hij dat het ministerie bij elke uitgifte nauw samenwerkt met de Landmeetkundige Dienst. “Zij zijn onze betrouwbaarste bron van informatie en helpen eigendomsproblemen en overlappingen voorkomen.”
| cds | Door: Redactie