• maandag 28 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Cotino: “Terugdraaien nieuwe DNA-salarissen niet gewoon zo bekijken”

| waterkant | Door: Redactie

NDP-parlementariër Rossellie Cotino zal niet zomaar zeggen dat de nieuwe salarissen van DNA-leden in Suriname moeten worden teruggedraaid. Nagegaan moet worden hoeveel elke volksvertegenwoordiger voorheen verdiende en wat zij hebben moeten opgeven om in ’s Lands vergaderzaal te zitten.

“Is het bruto of netto? Wat blijft over? Wat was het loon van de parlementariërs daarvoor in vergelijking met wat ze nu moeten doen? We moeten het niet gewoon zo bekijken. We moeten het plaatsen in perspectief, want pas dan kunnen we een uitspraak doen,” zei de politica op TBN.

De NDP’er, die nu voor de tweede keer in De Nationale Assemblee (DNA)

zit, stelt dat in haar geval bijvoorbeeld nagegaan kan worden van waar ze komt, hoeveel zij voorheen verdiende, wat ze nu moet doen en wat zij heeft moeten opzeggen om voltijds zitting te nemen in DNA.

“We kunnen het niet bezien vanuit iemand die bijvoorbeeld werkloos was en nu pas zitting komt nemen in het parlement. Het zijn verschillende casussen. Maar natuurlijk moeten wij die discussie voeren en als het op de operatietafel moet, dan moet dat,” aldus de NDP’er.

Surinaamse parlementariërs ontvangen een bruto maandsalaris van ruim SRD 130.000. Na belastingen en andere inhoudingen blijft daarvan afgerond SRD 95.000 netto over.

Ondertussen

heeft NPS-parlementariër Poetini Atompai zaterdag bekendgemaakt dat hij vanaf nu elke maand SRD 50.000 van zijn netto maandsalaris van bijkans SRD 95.000 opzij zal zetten ten behoeve van de samenleving. Dat komt neer op een bedrag van SRD 600.000 per jaar voor gemeenschapsprojecten in Suriname.

Atompai, die zich al langer kritisch uitlaat over de verhoogde salarissen van parlementariërs onder de vorige regering, benadrukt dat dit zijn persoonlijke besluit is.

Diverse NDP’ers hebben zich tijdens de verkiezingsperiode fel uitgelaten over deze verhogingen. Echter, blijken veel van hen, waaronder ook DNA-voorzitter Ashwin Adhin, zich nu te scharen achter een zogenaamde discussie die er eerst zou moeten komen alvorens zoiets zou kunnen worden gedaan.

| waterkant | Door: Redactie