• donderdag 28 March 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Doekhie (NDP) over overname SML: ‘Het is een complete boevenbende’

| suriname-mirror.blogspot.com | Door:

'Oom John heeft het staatshoofd en vooral minister Lekhram Soerdjan van LVV misleid'

'Ik ga binnenkort indringende vragen in het parlement stellen, zonder pardon, ze kunnen hun borst nat maken'

NDP-parlementariër en -hoofdbestuurslid Rachied Doekhie fronst zijn wenkbrauwen over de wijze waarop bezittingen van staatsbedrijf Stichting Machinale Landbouw (SML) in Wageningen zijn overgenomen door Westland Sama Group NV van de ondernemer Johnny ‘oom John’ Mahespalsingh. 

'Het is een complete boevenbende. Je moet toch goed verstand hebben dat die man overheidsbezittingen heeft toegeëigend', zegt Doekhie maandag 22 oktober 2018 in het Dagblad Suriname.

De feestelijke herstart van de rijstfabriek van de SML die zo'n

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
20 jaar niet in bedrijf is geweest, vond woensdag 17 oktober heeft in Wageningen, Nickerie, plaats. Het bedrijf heeft een algehele rehabilitatie ondergaan door Westland Sama Group. Bij de opening zijn president Desi Bouterse, ministers en andere partijtoppers vol lof geweest over de prestatie van Mahespalsingh.

Doekhie vindt echter dat ‘oom John’ het staatshoofd en vooral minister Lekhram Soerdjan van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft misleid. Wat hem het meest stoort is, dat Westland Sama Group als aannemer zelf renoveert en de regering vervolgens als gast uitnodigt om de opening van staatseigendom bij te wonen. 'De Raad van

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
Ministers (RvM), De Nationale Assemblee (DNA) en zelfs de minister van LVV weet niet precies wat die overeenkomst met Westland Sama Group inhoudt. Dan gaat de man gelijk een miljoenenhypotheek erop vestigen en niemand weet waar dit geld naartoe is. Ik wil dan morgen ook een paar miljoenen lenen met de toren van Financiën als dekking', zegt Doekhie.

De parlementariër voert aan dat hij binnenkort indringende vragen hierover in het parlement zal stellen. 'Zonder pardon. Ze kunnen hun borst nat maken', aldus Doekhie.

Hij heeft grote vraagtekens wanneer hij hoort, dat Mahespalsingh de schulden van SML heeft overgenomen, omdat zover hem bekend onder de laatste directeur van het staatsbedrijf een bedrag van 5 miljoen Amerikaanse dollar werd achtergelaten. 'Het is flauwekul, want er was geen schuld. Als dat het was zou men dan geen pelmolen hebben gekocht en bijkans 1.2 miljoen Amerikaanse dollar aan nieuwe machines bij Rudisa. Nu neemt deze man al deze nieuwe machines, de pelmolen, terreinwagens en het terrein gratis over.'

Een andere bron binnen de regeringstop vertelt het dagblad, dat de investering door Westland Sama Group in de rijstfabriek en de pelmolen als voor-de-gek-houderij kan worden bestempeld. 'Het enige wat men heeft gedaan, is dat men het erf met een graafmachine heeft schoongemaakt, tien ladingen zand gezet en het gebouw van buiten gewassen met een hoge druk spuitslang. Hierna is het gebouw zwart en grijs geverfd uit de 35 blikken verf die zijn gekocht. Aan de binnenkant hebben zij niets gedaan en die molen draait niet. Nog mooier, men kan die molen voor de komende 10 jaren niet draaien. Als die molen in werking was, zouden ze de president tenminste een zak rijst symbolisch hebben overhandigd', aldus de bron.

Doekhie is het eens met LVV-minister Lekhram Soerdjan wanneer die stelt, dat er niks mis is als een Surinamer besluit te investeren. Volgens de president gaat het om een Surinamer die zijn hart op de juiste plaats heeft. Echter in dit geval beweert Doekhie, dat Mahespalsingh Nederlander is. 'Ik ben niet tegen ontwikkeling, maar het land moet niet worden benadeeld. Trouwens, ik heb die tractoren en machines laten kopen en daar brengen om die ontwikkeling op gang te brengen', aldus de NDP’er.

De ondernemer Mahespalsingh is dezelfde NDP-topper die president-commissaris is bij SML Wageningen en nog overige functies bekleed binnen andere overheidsinstituten.

De bron gaat verder door te stellen, dat de afgelopen maanden bijna 1.3 miljoen Amerikaanse dollar aan oud ijzer is verkocht. Uit dit geld zouden de kosten voor de zogenaamde renovatie zijn betaald. Bewoners van Wageningen en politici binnen de Nationale Democratische Partij sloegen in maart alarm nadat het hun opviel, dat alles op het bedrijfsterrein werd gesloopt en als oud ijzer werd verkocht. Ook Doekhie wenste opheldering hierover.

Dagblad Suriname confronteerde Mahespalsingh toen met deze bewering en de geruchten van de mogelijke overname, maar de ondernemer weigerde concreet in te gaan op vragen van de redactie. 'Dan weten de mensen het beter dan mij. Daarom wil ik niet hierop reageren, anders snij ik mezelf in eigen vingers. Laten de mensen hun reactie verder in de krant plaatsen, want ze gaan toch lelijk op hun neus vallen', was de reactie van ‘oom John’.

Suriname Mirror at 10/22/2018 05:48:00 p.m.

| suriname-mirror.blogspot.com | Door: