• donderdag 25 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Citroengras, als keukeningrediënt en medicament

| | Door:

Wat is citroengras?

Citroengras of Sereh (Cymbopogon citratus) is een plant uit de grassenfamilie (Poaceae), zoals gezegd, een plant die oorspronkelijk uit Azië komt. Mogelijk groeide hij oorspronkelijk op Java – de Indonesische naam sereh komt je misschien ook wel bekend voor, maar inmiddels is hij door het hele tropische gebied verspreid geraakt.

Citroengras is dan ook populair als kruid én als sierplant voor in tuinen en parken! De lange stengels van de plant geven een frisse smaak aan gerechten waar ze in meegekookt worden, iets dat vooral in de Aziatische keuken veel gedaan wordt. Laat dit bescheiden gras je niet bedriegen.

Het zit vol met zoveel goeds dat het kan helpen bij het verbeteren van zoveel chronische aandoeningen. Wat de voeding betreft, het is een goede bron van vitamine A en C, folaat, magnesium, zink, koper, ijzer, kalium, fosfor, calcium en mangaan;met minuscule sporen van de B-vitamines.

 

Citroengrasthee

Citroengras is een decoratieve struik in de tropische tuin. Vandaar dat deze in de tropen vaak wordt aangeplant. In Suriname is een thee van citroengras een bekend middel bij griep, verkoudheid, hoest, koorts en bronchitis. In Suriname doet men graag suiker bij deze thee maar suiker is een drug

en kan beter niet ingenomen worden; gebruik liever steviablaadjes. Eventueel kan citroengrasthee vermengd worden met limoenblad, makamaka, gember, kruidnagel en pitanga of monkimonkikersi-bladeren. Aan deze thee kan het sap van een bittere oranje appel worden toegevoegd. Thee van citroengras is in Suriname eveneens gezien als medicijn bij buikpijn en hartkloppingen.

Citroengras snijden

Wanneer je nu zelf ook plannen begint te maken om binnenkort eens aan de citroengrasthee te gaan, is het belangrijk om even goed naar de bereidingswijze van het kruid te kijken. De stengels van de plant zijn namelijk behoorlijk stug en hard, en je hebt er niet veel aan om ze in hun geheel in je theewater te gooien!

Beter kun je de onder- en bovenkant eraf snijden, om vervolgens de taaie buitenkant rondom van de stengel af te pellen. De kern die zo tevoorschijn komt, kun je klein snijden om er thee van te zetten. Ook kun je de kern in zijn geheel meekoken met bijvoorbeeld rijst, zodat het een frissere smaak krijgt. Haal de citroengras wel weer uit de rijst voor je die opdient!
 

Citroengrasolie

Naast thee wordt ook olie van citroengras wel gebruikt als geneesmiddel. Deze etherische olie wordt al langer ingezet bij ontstekingen en infecties, en bij wetenschappelijk onderzoek is in 2012 ook inderdaad ontdekt dat bepaalde stoffen in citroengras bijzonder goed werken tegen de ontwikkeling van bepaalde soorten bacteriën.

Daarmee helpt het bijvoorbeeld ook tegen de maagproblemen die veroorzaakt worden door de heliobacter pylori-bacterie. Een laatste, nuttige toepassing van citroengras is dat het de adem enorm verfrist. Een kopje thee werkt daarvoor al goed, maar voor langdurig merkbaar effect kun je ook een tijdje op de wortel van de plant zuigen, die verder overigens niet eetbaar is.


Verdere traditionele aanwendingen

In Java is het een oud gebruik om een kind met jeuk te behandelen door het te wassen met afgekoeld water wat is gekookt met citroengras, tamarindebladeren, anijsblad en guave. Dit kruidenbad wordt eveneens door volwassenen gebruikt bij puisten, jeuk of schrammen. Na een bad, het wassen met dit kruidenwater, wordt de huid bij voorkeur ingesmeerd met kokosolie. Een ander traditioneel gebruik is bij gonorreu. In Suriname zullen sommigen kruidendokters adviseren om gonorreu te behandelen met citroengras, mierenhout en rode katoen of redi katun. Hierdoor plas je alle niet in het lichaam behorende substanties eruit.

Gezondheidsvoordelen van citroengras:

Citroengras al voor lange tijd veel gebruikt in Aziatische landen vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen en ook op culinair gebied.

Wat het zo effectief maakt in veel medische omstandigheden, is dat het bepaalde anti-septische verbindingen heeft die effectief de schadelijke micro-organismen (bacteriën, gisten, schimmels, parasieten, enz.) In het spijsverteringskanaal doden, NOCH met behoud van de nuttige bacteriën.

Voor een gezond spijsverteringskanaal wordt citroengras verwerkt in therapeutische thee die regelmatig moet worden gedronken om de werkzaamheid van te zien:


Bloedarmoede:
Dankzij het hoge gehalte aan ijzer, dat essentieel is voor de synthese van hemoglobine (het eiwit in rode bloedcellen dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof door het hele lichaam), is citroengras nuttig voor verschillende soorten bloedarmoede, vooral als gevolg van ijzertekort.

Anti-kanker:
Er is een studie uitgevoerd om aan te tonen dat citroengras citral bevat, een eigenschap tegen kanker die kankercellen zou kunnen doen sterven, maar toch de gezonde weefsels behoudt. Dit betekent echter niet dat het drinken van citroengras sap / thee alleen je kanker zal genezen; het helpt. Een Japans onderzoek uit 2003 had al aangetoond dat als citral op de huid werd aangebracht het huidkanker voorkomt.

Ontstekingsremmend en anti-septisch:
Vanwege de ontstekingsremmende en antiseptische eigenschappen kan citroengrassap een waardevol hulpmiddel zijn bij de behandeling van artritis, jicht en ontsteking van de urinewegen.

Bacteriële of schimmelinfectie:
Dankzij zijn anti-septische eigenschappen helpt het drinken van citroengras thee gedurende een seizoen om het slechte micro-organisme te elimineren, het bloed te ontgiften en te zuiveren, waardoor bacteriële schimmel- of schimmelinfecties geen kans krijgen.

Balsamico werking:
Vanwege de vluchtige oliën heeft citroengras een gunstige balsemachtige werking op de luchtwegen. Dus kan je het gebruiken om de symptomen geassocieerd met griep, verkoudheid en hooikoorts te verlichten.

Ontgiften:
Het antioxiderende, antiseptische en diuretische effect van citroengras maakt het een belangrijk ingrediënt om te worden opgenomen in het dieet bij ontgifting. Het helpt bij het reinigen en zuiveren van de lever, nieren, blaas, pancreas en verhoogt de bloedcirculatie. Het diuretisch effect helpt de toxines uit het proces effectief uit te scheiden.

Diabetes:
Het zuiverende en reinigende effect van citroengras thee helpt om de alvleesklier te reinigen / ontgiften en de functies te verbeteren, waardoor de bloedsuikerspiegel verlaagt bij diabetici.

Spijsvertering:
Sereh helpt bij het reguleren van de darmfunctie en beweeglijkheid vanwege de antimicrobiële eigenschappen. Het helpt slechte bacteriën en parasieten te doden, herbevolkt de goede bacteriën in de dikke darm en helpt zo bij het verbeteren van problemen met de spijsvertering, zoals: indigestie, obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel in de ingewanden, winderigheid, maagkrampen, braken en krampen.


Gastritis of maagzuur:
Een warm glas citroengras thee kan zeer verzachtend werken bij gastritis of indigestie van het zuur. Het therapeutisch drinken van de thee zal geleidelijk de herhaling van gastritis en brandend maagzuur verminderen.

Hoge bloeddruk:
Het hoge kaliumgehalte bevordert de diurese, waardoor de bloeddruk wordt verlaagd en gereguleerd. Regelmatig drinken van citroengras thee wordt aangemoedigd.

Hoog cholesterol:
Sereh heeft een anti-cholesterol en anti-atherosclerose werking. Het helpt zowel de absorptie van cholesterol uit de darm als de oxidatie van LDL-cholesterol in het bloed te verminderen, waardoor een van de eerste stappen in de vorming van atherosclerotische plaques wordt voorkomen.

Slapeloosheid: 
Slapeloosheid gebeurt als gevolg van interne chemische onbalans of zenuwaandoeningen. De zuiverende activiteiten en het kalmerende effect van citroengras helpen de slaap te verbeteren.


Zenuwstelsel: 
Magnesium, fosfor en folaat zijn belangrijke voedingsstoffen die nodig zijn voor een gezond functioneren van het zenuwstelsel. Ze helpen de concentratie, het geheugen en het vermogen van de hersenen om informatie te verwerken te verbeteren.


Zuiverende werking: 
Misschien wel de meest karakteristieke actie van citroengras is de zuiverende werking ervan op het hele lichaam, omdat het helpt toxines uit het lichaam te verwijderen door de reiniging van de dikke darm te verbeteren.

Huidgezondheid:
Wanneer bloed is gezuiverd, zal de bloedsomloop verbeteren en de gezondheid van de huid volgen. Regelmatig drinken van citroengras thee helpt om acne problemen, eczeem en psoriasis te verbeteren.
Gewichtsverlies:
Het drinken van citroengras thee helpt om vetten op een ontgiftende manier te smelten. Het diuretisch effect helpt de afvalstoffen op een hoog volume af te voeren, effectief en snel, resulterend in gewichtsverlies.

Goed voor maag en darmen:
Citroengras is een medicijn bij prikkelbaredarmsyndroom. Het zorgt ervoor dat de leukocyten of witte bloedcellen in grotere getale naar de geïnfecteerde plek in de darmen gaan, zo blijkt uit Japans onderzoek uit 2010. Uit een Braziliaans onderzoek uit 2009 bleek dat citroengras de werking van de macrofagen stimuleert. Macrofagen zijn stoffen die een zeer belangrijke rol spelen in ons immuunsysteem. De onderzoekers concludeerden dat hier de ontstekingsremmende werking van citroengras vandaan komt.

 

Citroengras kweken en bereiden

Als je zelf citroengras wilt kweken, kan dat gewoon buiten huis.

Denk er vervolgens aan om de citroengras voldoende water te geven! Hopelijk komen de bekende stengels dan binnen redelijk korte tijd naar boven. Je kunt ze bereiden wanneer ze dik genoeg zijn om afgepeld te kunnen worden.

| | Door: