
CHEVRON MOET VOORZICHTIG OPEREREN IN GUYANA VANWEGE GRENSTWIST MET VENEZUELA
| united news | Door: Redactie
Bron: OilNow.
Na de voltooiing van de overname van Hess door Chevron, waarbij het Amerikaanse olieconcern een belang van 30 procent in het Stabroek-blok in Guyana verwierf, waarschuwt marktanalysebureau Welligence voor geopolitieke risico’s.
Chevron wordt geadviseerd uiterst behoedzaam te opereren, gezien de aanhoudende grenscontroverse tussen Guyana en Venezuela.
Het Stabroek-blok, dat wordt geëxploiteerd door ExxonMobil, bevindt zich in de territoriale wateren van Guyana, maar wordt ook opgeëist door Venezuela. “Wat onzeker blijft, is hoe de Venezolaanse regering zal reageren op de formele toetreding van Chevron tot een olieblok dat zich bevindt in betwist gebied en wordt ontwikkeld in samenwerking met ExxonMobil,” aldus Welligence
Chevron is al meer dan een eeuw actief in Venezuela en speelt daar een cruciale rol in de olieproductie, met joint ventures zoals Petroboscán en Petropiar met het staatsbedrijf PDVSA. De onderneming produceerde op piekmomenten tot 150.000 vaten per dag en was tijdens de zwaarste Amerikaanse sancties een van de weinige internationale bedrijven die mocht blijven opereren. Na de versoepeling van de sancties in 2022 wist Chevron de productie snel op te voeren, waarmee het bijdroeg aan het herstel van de Venezolaanse olie-export en broodnodige inkomsten voor het land.
“Chevron zal dit geopolitiek gevoelige dossier met
De grensstrijd tussen Venezuela en Guyana over het Essequibogebied sleept al decennia voort. De zaak ligt momenteel bij het Internationaal Gerechtshof (ICJ). De spanningen zijn de afgelopen maanden opgelopen door confrontaties tussen personen in burgerkleding aan Venezolaanse zijde en Guyanese militairen, evenals een recente inval van de Venezolaanse marine in het Stabroek-blok.
Guyana houdt vast aan een vreedzame en diplomatieke oplossing via het ICJ en beschouwt die route als de enige legitieme manier om het geschil te beslechten. De kern van het juridische conflict is de geldigheid van het Arbitrale Vonnis van 1899, dat de grens tussen het toenmalige Brits-Guiana en Venezuela vaststelde. Venezuela erkende dit vonnis decennialang, maar verklaarde het in 1962 eenzijdig ongeldig, waarna het meer dan twee derde van het Guyanese grondgebied opeiste.
Zowel de Amerikaanse regering onder Biden als die van Trump hebben hun militaire samenwerking met Guyana versterkt en gewaarschuwd voor repercussies als Venezuela zijn agressieve houding voortzet. Chevron bevindt zich nu in een geopolitiek spanningsveld dat uiterste diplomatieke behoedzaamheid vereist.
REGIO
| united news | Door: Redactie