• zondag 14 April 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

CBB loopt achterstand uitgifte e-ID-kaarten in

| suriname herald | Door: Redactie

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft intussen ruim 50 procent van de achterstand bij de uitgifte van e-ID-kaarten ingelopen. Er waren ongeveer 55.000 identificatiebewijzen die nog moesten worden verstrekt. Sinds november wordt er hard gewerkt om deze achterstand in te halen, mede doordat er materiaal is aangeleverd. Met het invoeren van verruimde openingstijden, waarbij burgers ook op zaterdag hun kaart kunnen regelen, hoopt het CBB de achterstand verder in te lopen.

Directeur Anastasia Kanape-Pokie roept burgers op om hun kaart af te halen. Ze merkt op dat er voorafgaand aan een tekort aan materiaal, ID-kaarten zijn geproduceerd maar dat deze

nog niet zijn opgehaald door de belanghebbenden. Via sms zijn de personen opgeroepen en ook online kan men informeren of zijn of haar identificatiebewijs gereed is.

In gesprek met de STVS zegt de directeur dat de verruimde openingstijden gelden tot en met 30 maart 2024. Dat betekent dat burgers tot 17.30 uur terecht kunnen om hun ID in orde te maken, zowel in alle districten als op zaterdag van 08.00-17.30 uur. 

Kanape-Pokie bedankt burgers voor hun geduld, maar benadrukt dat er nog ongeveer 40.000 kaarten moeten worden uitgeprint. Het CBB zal naar verwachting ongeveer een maand nodig hebben om deze achterstand volledig in te

lopen.

Ze doet een beroep op degenen die nog rondlopen met de oude ID-kaart om alvast een aanvraag te doen voor hun nieuwe e-ID-kaart, aangezien de oude kaarten vervallen zijn volgens de ID-kaartenwet. Voor de afhandeling van een nieuw document zijn minimaal 30 werkdagen nodig, dus het zal niet zoals bij de oude bewijzen zijn dat men dezelfde dag zijn kaart kreeg.

Uit het CBB-systeem blijkt dat er zeker meer dan 20.000 personen zijn die de leeftijd hebben bereikt waarop ze een ID-plicht hebben, maar nog geen aanvraag hebben gedaan. De directeur roept deze burgers op om zich snel aan te melden bij een van de kantoren van het CBB om hun identificatie in orde te maken. Met de verruimde openingstijden moet dit nu gemakkelijker gaan.

| suriname herald | Door: Redactie