• zondag 21 July 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Amoksi: Het OM is belast met verdere afhandeling zaak Bordo

| keynews.sr | Door: Redactie

“We hebben een formele melding gekregen van de Braziliaanse autoriteiten, maar het Openbaar Ministerie is belast met verdere afhandeling van de aanhouding van Joel ‘Bordo‘ Martinus”. Dat zegt de minister van Justitie en Politie, Kenneth Amoksi, tijdens de gisteren gehouden Regeringsraad persconferentie.

Martinus, die opgespoord wordt door de Surinaamse autoriteiten en waar tegen ook een opsporingsbevel loopt bij Interpol, is woensdag aangehouden door de Interpol Unit en de Federale autoriteiten van Brazilië. De aanhouding heeft plaatsgevonden in grote stad São Paulo in Brazilië. De Braziliaanse autoriteiten hebben in hun officiële berichtgeving aangegeven dat er een voortvluchtige Surinamer, die verdacht wordt van

zware misdaden, is aangehouden.

De Braziliaanse politie geeft aan dat met de arrestatie het uitleveringsproces bij de Hoge Raad wordt voortgezet. “Het gaat om een Surinaamse man die in Brazilië woonde, met een red notice, uitgevaardigd door zijn land van herkomst en Frankrijk en een arrestatiebevel tot uitlevering uitgevaardigd door het Federaal Hooggerechtshof. Met de arrestatie wordt het uitleveringsproces bij onze Hoge Raad voortgezet, zodat deze in zijn land van herkomst kan worden afgehandeld”, aldus de Braziliaanse politie.

De minister van Justitie en Politie benadrukt dat informatie hoe Martinus zou zijn opgepakt en het onderhandelingsproces van uitleveren van de verdachte, van het Openbaar

Ministerie zal moeten komen. De opsporing van Bordo kwam op verzoek van de Cold Case Unit van de politie, die onopgeloste zaken onderzoekt. Bordo is het centraal figuur in de zaak rond een vliegtuig dat in Marowijne begraven lag. Volgens de politie is met dat vliegtuig drugs naar Suriname vervoerd, waarna het werd begraven.

De politie kwam tijdens een onderzoek naar een vermiste man, informatie op het spoor die leidde naar deze zaak. De politie vermoedt dat het vliegtuig 400 tot 450 kg cocaïne aan boord heeft gehad, op basis van de capaciteit van het toestel en de ervaring van de politie met dit soort drugstransporten. Deze schatting wordt ondersteund door informatie van de Civil Aviation Authorities Suriname (CASAS).

| keynews.sr | Door: Redactie