• zondag 13 July 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ACCOUNTANTSKAMER BEHANDELDT KLACHT TEGEN EY-ACCOUNTANT IN OMSTREDEN KIPPIE-MILJOENENZAAK

| united news | Door: Redactie

Foto: Ondernemer Gerard van den Bergh, eigenaar van het pluimveebedrijf De Doksenclub.

De Accountantskamer in Nederland behandelt sinds deze week een tuchtklacht van de ondernemer Gerard van den Bergh, eigenaar van het pluimveebedrijf De Doksenclub, tegen registeraccountant Jeffrey Braster, die destijds werkzaam was bij Ernst & Young (EY).

Van den Bergh beschuldigt Braster ervan op aandringen van investeerder Vijay Kirpalani een misleidend accountantsrapport te hebben opgesteld. Dit rapport zou in Suriname zijn gebruikt als bewijs in civiele én strafzaken tegen hem.

Kirpalani had circa 3,6 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd in Van den Berghs zogenoemde Kippie-project. Volgens latere onderzoeken zou tussen de 800.000 en

1 miljoen dollar daarvan niet aan het project zijn besteed. Toch sprak de kantonrechter Van den Bergh vorige week vrij van verduistering wegens gebrek aan bewijs. Ook zijn partner Asha Badal, die volgens documenten meer dan twee miljoen euro contant naar Nederland heeft vervoerd, werd vrijgesproken.

Volgens Van den Bergh was het bewuste rapport, opgesteld onder regie van EY Trinidad & Tobago, gebaseerd op eenzijdige en ondeugdelijke informatie, zonder toepassing van hoor en wederhoor.

“De conclusies lagen al vast voordat wij überhaupt gehoord waren,” verklaarde hij tijdens de zitting. Braster zou daarbij de beroepsregels hebben geschonden door zich partijdig op te stellen.

De

accountant ontkent die beschuldigingen. Via zijn advocaten stelt hij dat hij slechts een ondersteunende rol had onder toezicht van andere EY-partners uit Trinidad & Tobago. “Onze cliënt heeft het onderzoek niet aangenomen, niet geleid, en het uiteindelijke rapport niet opgesteld,” aldus advocaat Joris Groeneveld. Braster wees ook op belemmeringen tijdens het onderzoek: bij het eerste bezoek zouden de administratieve stukken in dozen zijn aangetroffen, maar niet mogen worden meegenomen. Bij het tweede bezoek zou Van den Bergh hebben verklaard dat een blikseminslag de servers had beschadigd.

Van den Bergh ontkent die lezing. Volgens hem werd de administratie correct en transparant aangeboden, maar negeerden de onderzoekers die bewust. “Bij het tweede bezoek stonden ze binnen vijftien minuten weer buiten, met een dwangsom in de hand,” aldus de ondernemer.

Tijdens de ruim vier uur durende zitting vroeg de voorzitter van de Accountantskamer expliciet of er delen uit het deurwaardersverslag onjuist waren volgens Van den Bergh. Die vraag schoot bij hem in het verkeerde keelgat, omdat hij er partijdigheid in meende te bespeuren. Na een korte schorsing besloot hij toch geen wrakingsverzoek in te dienen.

Van den Bergh hoopt dat de Accountantskamer zijn klacht gegrond verklaart en een zware tuchtrechtelijke maatregel oplegt aan Braster. Daarnaast overweegt hij strafrechtelijke stappen tegen EY in Nederland, vanwege wat hij noemt structureel laakbaar handelen binnen het accountantskantoor. Volgens de gespecialiseerde website accountancyvanmorgen.nl wordt de uitspraak binnen twaalf weken verwacht.

UNITEDNEWS

| united news | Door: Redactie