• maandag 05 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Verwaarlozing van overheidsinstellingen in Suriname: een nalatenschap van stilstand

| snc.com | Door: adh Mahabier

Suriname kampt al decennia met bestuurlijke uitdagingen, waarvan de structurele verwaarlozing van overheidsinstellingen één van de meest hardnekkige is. Dit leidt tot inefficiënte dienstverlening en verouderde systemen. Het Ministerie van Defensie is hier een schrijnend voorbeeld van, zoals minister Krishna Mathoera onlangs onthulde in een interview met interviewer Dave van Aerde.

Apparaat zonder balans

In dat gesprek legde Mathoera uit dat 96% van het defensiebudget bij haar aantreden naar personeelskosten ging, met amper middelen voor investeringen of onderhoud. Hierdoor ontbraken essentiële voorzieningen als geautomatiseerde administratiesystemen en modern materieel. “Je kunt niet alleen mensen in een apparaat zetten, je moet ze ook de

tools geven,” aldus Mathoera.

Decennialange achterstand

Het leger werkte tot eind 2023 met een handmatige administratie voor ruim 4000 personeelsleden. Pas recent werd gestart met digitalisering van HRM-, logistieke en medische systemen. De achterstand die Mathoera aantrof, bleek groter dan verwacht en symboliseert hoe basale zaken decennialang zijn genegeerd.

Deze situatie bij Defensie is bovendien typerend voor andere ministeries, waar vergelijkbare problemen spelen met personeelsoverschot, verouderde infrastructuur en gebrekkige investeringen in technologie.

Opeenstapeling van verwaarlozing

Deze situatie is het gevolg van beleid onder opeenvolgende regeringen:

  • Wijdenbosch (1996-2000): Geen prioriteit voor digitalisering.
  • Venetiaan III (2000-2010): Plannen zonder uitvoering.
  • Bouterse I & II (2010-2020): Initiatieven gestrand door belangen en economische
    crisis.
  • Santokhi (2020-heden): Vanaf 2021 startte onder druk de automatisering van ministeries.

Directe gevolgen en noodgrepen

De huidige uitvoeringsproblemen bij ministeries zijn hiervan een direct gevolg. Om beleid nog uit te kunnen voeren, worden noodgedwongen presidentiële commissies en werkgroepen ingesteld, omdat ministeries vaak onvoldoende capaciteit hebben.

De situatie bij Defensie weerspiegelt een breder probleem van bestuurlijke stilstand en scheefgroei binnen de overheid. Zonder structurele modernisering van systemen, beleidsmaatregelen en de herscholing van personeel, blijft de uitvoeringskracht van de overheid beperkt en het vertrouwen van de samenleving broos.

| snc.com | Door: adh Mahabier