• vrijdag 21 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Staatsolie verheugd na nieuwe olie- en gasvondst Petronas

| de ware tijd | Door: Redactie

PARAMARIBO — Staatsolie zegt enorm verheugd te zijn met het nieuws dat partner Petronas is gestuit op olie en gas in de Fusaea 1-exploratieput in het offshore blok 52. Eerder – in december 2020 en in november 2023 – werden respectievelijk de Sloanea 1-gasvondst en de Roystonea 1-olievondst gedaan in dit blok. Petronas ziet het succes van de drie vondsten als een belangrijke stap vooruit in een mogelijke geïntegreerde ontwikkeling van olie- en gasvoorkomens in blok 52.

Het Maleisische bedrijf zegt een koolwaterstoffenvondst te hebben gedaan tijdens de succesvolle boring op een totale diepte van 5.227 meter. In de twee aangeboorde

sedimentlagen zijn er zandlagen met olie en gas aangetroffen. De boorresultaten zullen verder worden bestudeerd om na te gaan hoe groot het reservoir is. De boorwerkzaamheden, die veilig zijn verlopen, werden op 20 april afgerond.

De Fusaea 1-exploratieput, ongeveer negen kilometer ten oosten van Roystonea 1 en 170 kilometer uit de Surinaamse kust, is de eerste van twee putten die Petronas dit jaar zal boren. Het boorschip Noble Voyager is nu bezig met de Sloanea 2-verkenningsput. Die is een uitvloeisel van een overeenkomst die Staatsolie en de partijen in blok 52 in maart hebben ondertekend om de Sloanea 1-gasvondst verder te

onderzoeken. “Er zijn nu in verschillende blokken vondsten gedaan, wat bijdraagt aan de ontwikkeling van een veelbelovende offshore-olie- en gassector in Suriname”, stelt Staatsolie.

Het nationale aardoliebedrijf zegt dat de internationale partners via hun investeringen, kennis en kunde de gebieden kunnen ontwikkelen. Petronas is met een belang van 50 procent de uitvoerende partner (operator) in blok 52, dat een oppervlakte van 4.749 vierkante kilometer heeft. ExxonMobil heeft eveneens een belang van 50 procent.

 

| de ware tijd | Door: Redactie