
SANTOKHI ZET MET OLIECADEAU VEEL OP HET SPEL
| united news | Door: Redactie
Fotocompilatie: president Chandrikapersad Santokhi. | Auteur: Armand Snijders.
De Royalty’s Voor Iedereen (RVI) is door president Chandrikapersad Santokhi gepresenteerd als zíjn cadeautje voor het volk.
Maar door de gehaaste en bijna amateuristische wijze waarop het nog even snel voor de verkiezingen moest worden gelanceerd, heeft de regering een heel groot risico genomen.
In totaal komen 572.186 staatsburgers met de Surinaamse nationaliteit, die vóór 1 januari van dit jaar zijn geboren en geregistreerd staan bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), in aanmerking voor de 750 dollar die Santokhi heeft beloofd.
Het betekent dat de overheid over een aantal jaren in totaal voor 429.139.500 dollar
De hulp van de commerciële banken ingeroepen omdat Suriname dat geld helemaal niet heeft. Die zouden de mensen die hun RVI voortijdig zouden willen ontvangen, dit bedrag moeten geven. In ruil daarvoor krijgen die banken de certificaten in retour, die zij dan op termijn zouden kunnen verzilveren.
De banken staan echter helemaal niet in de rij om hieraan mee te doen. Want de Staatsraad plaatste levensgrote juridische kanttekeningen bij de RVI en zette
Maar Santokhi sloeg dat advies in de wind, want hij wilde koste wat het kost het volk vóór de verkiezingen nog verblijden met zijn cadeau.
Hij vond een Staatsbesluit waarin de maatregel was afgekondigd, afdoende. Het is echter de vraag of dat zo is, stellen deskundigen. De Staatsraad benadrukt dat toekenning van staatsmiddelen aan burgers alleen via wetgeving mag gebeuren. Het ontbreken van een wettelijke basis maakt uitbetalingen onrechtmatig en in strijd met de Comptabiliteitswet. De verantwoordelijken kunnen zelfs juridisch aansprakelijk worden gesteld voor onrechtmatige uitgaven. Dus dat betekent óók Santokhi.
Alleen de Hakrinbank – waarvan de staat grootaandeelhouder is – was bereid om de nek uit te steken. Terwijl de andere banken zeer behoedzaam zijn en niet nog een keer op de rand van de afgrond willen belanden zoals in 2020. En mede waardoor de bailout van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) noodzakelijk was.
De vraag die kan worden gesteld is waarom alleen de Hakrinbank in het RVI-moeras is gesprongen. En bovenal waarom governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), die toezicht moet houden op de banken, de Hakrinbank toestemming heeft gegeven om het certificaat-recht van de RVI op te kopen. Dat is zeer onverantwoord, kan op basis van de bevindingen van de Staatsraad worden geconcludeerd.
Iedereen van regeringszijde – en ook de Hakrinbank – benadrukt dat de RVI geen staatsschuld creëert. Maar is dat ook zo? Al dat voorgeschoten geld heet misschien formeel geen lening, maar uiteindelijk moeten al die miljarden SRD’s wel door de overheid terugbetaald worden aan de bank. De bank krijgt daarvoor in de plaats de certificaten van de rechthebbenden in ruil, die vanaf 2035 verzilverd zouden moeten worden bij de Surinaamse staat. Dat is wel degelijk een verkapte lening.
De kans is dus aanwezig dat de Hakrinbank dit uitgekeerde bedrag nooit zal kunnen incasseren omdat de RVI (nog) niet tot wet is verheven door De Nationale Assemblee (DNA) en daardoor juridisch geen poot heeft om op te staan. In dat geval zullen de reeds uitbetaalde RVI’s mogelijk moeten worden afgeboekt als een oninbare lening.
“Iedereen gaat rijk worden met de RVI”, zo beloofde Santokhi meerdere malen. Maar het zal zomaar kunnen dat zijn verkiezingsgeschenk (dat door vele partijen als ‘omkoping’ is bestempeld) het land, het commerciële bankwezen – én hemzelf en zijn regering – opnieuw in enorme problemen kan brengen.
Dan zal er een hoge prijs betaald moeten worden om de dadendrang van de president te helpen vervullen.
UNITEDNEWS
| united news | Door: Redactie