• maandag 19 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

ROYALTY’S VOOR IEDEREEN: EEN DOEKJE VOOR HET BLOEDEN OF VERKIEZINGSSTUNT?

| united news | Door: Redactie

Bron | Ir Dharmvir K Mungra

Toen de regering-Santokhi besloot om geen Local Content Wet in te voeren, ontstonden al snel zorgen over de verborgen belangen die hiermee gediend worden. Suriname staat aan de vooravond van een veelbelovende olie-industrie, maar in plaats van de nationale economische participatie te waarborgen, blijft deze bescherming uit.

Dit besluit, dat de belangen van Surinaamse bedrijven en arbeidskrachten schaadt, wordt nu verzacht met het programma Royalty’s Voor Iedereen (RVI)—een strategie die, zo lijkt het, bedoeld is om de gemoederen te sussen en de aandacht af te leiden van een veel grotere beleids blunder.

Het RVI-programma, dat iedere

burger een bedrag van USD 750 belooft, gefinancierd uit toekomstige olie-inkomsten vanaf 2028, wordt gepresenteerd als een historische mijlpaal. Maar hoe betekenisvol is deze uitkering werkelijk?

In verhouding tot de miljarden die Suriname misloopt door het ontbreken van een Local Content Wet, is het niet meer dan een aalmoes. Terwijl een effectieve wet lokale bedrijven had kunnen versterken en duurzaam had kunnen bijdragen aan werkgelegenheid en economische groei, lijkt het RVI-programma eerder een politieke zet.

President Santokhi verdedigt het programma door te stellen dat het iedere burger in staat stelt te profiteren van de oliewinsten. Maar het is goed erop te

wijzen dat dit slechts een fractie is van wat het land had kunnen binnenhalen. In feite biedt het programma geen enkele garantie voor economische stabiliteit, en de financiering ervan blijft onzeker.

Met de naderende verkiezingen komt de timing van het RVI-programma ook niet als een verrassing. Na de immense economische schade die het huidige beleid hiermee heeft veroorzaakt, en de verkwanseling van de ontwikkelingskansen voor onze bedrijfsleven en de komende generatie lijkt deze regeling een poging om de bevolking tevreden te stellen en de focus af te leiden van de werkelijke problematiek. Maar de vraag blijft: zal de bevolking deze schijncompensatie accepteren, of zal het besef groeien dat Suriname op lange termijn veel meer te verliezen heeft dan te winnen?

INGEZONDEN

 

 

| united news | Door: Redactie