• zondag 23 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Prijs groenten daalt door regen en goedkope chemicaliën

| keynews.sr | Door: Redactie

“De prijzen van groenten is de afgelopen periode aan het dalen vanwege de regen en ook door goedkope chemicaliën”, zegt junior voorlichter Oesha Dhawtal van het Ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV).

Dhawtal zegt dat de weersomstandigheden nu gunstig zijn om verschillende gewassen te telen. Hierdoor is er een overschot van groenten op de markt. “Dit maakt dat de prijs aan het dalen is.” Enkele maanden terug waren de prijzen van groenten en vruchten schrikbarend gestegen vanwege de enorme droogte. “Maar de regen is een zegen voor de consumenten, want de prijzen zijn aan het dalen.”

De LVV-medewerker zegt verder dat het geen

goed nieuws is voor de boeren, omdat de winsten nu dalen, maar ze hebben ook geen reden tot klagen. “De prijzen van de verschillende chemicaliën en kunstmest in ook flink gedaald.” Dhawtal meent dat een zak kustmest, die eerder bijna SRD 1750 kostte, nu ongeveer SRD 800 kost. De prijzen van andere chemicaliën zijn ook gedaald.

Zij kan niet verklaren hoe het komt dat de prijzen van chemicaliën en kunstmest zijn gedaald. “Misschien komt het door de daling van de koers of door de controles van Economische Zaken.” Zij meent dat er wel handelaren waren die aan prijsopdrijving deden, waardoor chemicaliën

en kunstmest bijna onbetaalbaar waren geworden. Ik hoop dat de prijs van deze middelen verder dalen.”

Toch hebben de boeren het lastig omdat arbeiders niet gemakkelijk te vinden zijn, maar ze moeten wel betaald moet en er zijn andere onvoorziene kosten. De junior voorlichter zegt verder dat we nu in de grote regentijd zitten die nog zeker tot en met medio augustus zal duren. “Als het zo door blijft regenen en de kostgronden onder water komen te liggen, dan zullen de prijzen van groeten en vruchten weer stijgen.”

| keynews.sr | Door: Redactie