• woensdag 06 November 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

President: Grondrechtenvraagstuk wordt afgerond

| starnieuws | Door: Redactie

Op Marrondag is op het Plein van 10 Oktober 1790 in de ochtend een plengoffer gebracht. Er zijn daar ook toezeggingen gedaan over het grondenrechtenvraagstuk. (Foto's: René Gompers)

President Chan Santokhi heeft bij de herdenking van 10 oktober 1760, oftewel Marrondag, aangekondigd dat het grondenrechtenvraagstuk afgerond zal worden. Althans, de wijzigingen voor de conceptwet waar De Nationale Assemblee al een
ruim twee jaren op wacht, zullen eindelijk afgerond moeten worden zodat de behandeling verder kan plaatsvinden. Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft benadrukt dat het parlement "ready ready" is om de wet te behandelen. Bij het traditionele plengoffer op het Plein van 10 Oktober 1760 hebben gisteren de sprekers benadrukt dat de Marron het over het algemeen beter doet, maar dat het beter kan, zoals het erkennen van de grondenrechten van Inheemsen en Tribalen.
Leo Atomang, voorzitter van stichting 10 Oktober 1760, Assembleevoorzitter Bee en vicepresident Ronnie Brunswijk hebben de groep op het hart gedrukt om niet te blijven wachten op de overheid
of anderen. De instelling moet ook zijn: "Wat is mijn bijdrage?" Minister Henry Ori van Onderwijs, Wetenschap & Cultuur stelt dat er meer data over de groep nodig is om de ontwikkeling gerichter te sturen. Bee haalde aan dat het grondenrechtenvraagstuk nog tijdens in deze regeertermijn opgelost kan worden. Hij benadrukt dat deze gouden kans men niet moet laten liggen.

"Wij van De Nationale Assemblee, we zijn klaar, we wachten op de regering," deelt Bee mee. "Dien de wijzigingen in zodat we het concept kunnen behandelen," roept hij de regering op. "Het is geen 'blame game' maar een eerlijke evaluatie om aan te geven waar het vastzit." Hij geeft mee: "Als het wordt opgelost zullen we hoog aangeschreven staan in de geschiedenisboeken. En trouwens, ondanks kritieken heeft dit parlement bewezen moeilijke vraagstukken met betrekking tot wetgeving op te lossen. Dus we zijn ready. Un' de ready ready fu los dies' op ooktu."

Brunswijk: "Het parlement heeft het in de eerste ronde al behandeld. Er moest nog een amendement komen. Dat duurt al twee jaren. Ik vraag hem, de president, elke dag wanneer we klaar ermee zullen zijn. Het gaat niet om mij en naam maken. Het gaat om deze regering. Ik ben ook 'buskonde pikin' en zit in de regering én ben vicepresident. Als het nu niet gedaan kan worden zal het dan nooit gebeuren. Ik doe een beroep op de president om het maandag op de agenda te plaatsen, laten we het weer oppakken. Laten we het afronden zodat het naar het parlement kan gaan."

Santokhi reageert in zijn toespraak: "We hebben het beloofd als regering en we gaan het doen als regering. Maar we gaan het doen op een manier waarbij alle Inheemsen en Tribalen er gelukkig mee zijn." Het staatshoofd geeft aan dat er wel aan gewerkt wordt door een commissie van ministers en DNA-leden: "Het staat op de agenda van de regeringsraad namelijk… afronden. Afronden nota van wijziging van grondenrechten. Laten we het afronden. En als we niet klaar zijn, als er issues zijn dan zetten we in die brief dat er daarover nog geen overeenstemming is. Maar laten we het alvast sturen naar DNA. En waarover er geen overeenstemming bereikt kan worden laten we het bereiken tijdens het debat. Met het parlement, met betrokken groepen. Betrek ze maar handel af."

| starnieuws | Door: Redactie