• zaterdag 17 May 2025
  • Het laatste nieuws uit Suriname

OPTSU | GEEN TWEEDE IMF-PROGRAMMA, MAAR EIGEN OPLOSSINGEN VOOR STABILITEIT EN GROEI

| united news | Door: Redactie

Fotocompilatie: Henk Ramnandanlal, vertegenwoordiger van OPTSU, tijdens het economisch debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES). | Auteur: Henk Ramnandanlal.

Tijdens het economisch debat van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) heeft Henk Ramnandanlal, vertegenwoordiger van de partij OPTSU, zich fel uitgesproken tegen de mogelijkheid van een tweede IMF-programma.

Volgens hem zal ook een nieuw akkoord met het Internationaal Monetair Fonds geen verlichting of ontwikkeling brengen voor de bevolking. In plaats daarvan pleit hij ervoor om gebruik te maken van binnenlandse mogelijkheden om de overheidsbegroting in balans te brengen en duurzame economische stabiliteit te realiseren.

Investeer in Suriname

Ramnandanlal stelt dat monetaire

stabiliteit en economische groei bereikt kunnen worden door Surinamers zelf te betrekken bij de financiering van nationale ontwikkeling. Hij pleit voor de oprichting van een beleggingsfonds waarin burgers kunnen investeren. “Geef Surinamers de kans om te investeren in hun eigen land,” aldus Ramnandanlal, die wijst op het reeds aanwezige kapitaal binnen de landsgrenzen.

Kritiek op de NPS en het IMF

Tijdens het debat uitte Ramnandanlal ook kritiek op de Nationale Partij Suriname (NPS), die via woordvoerder Sylvano Tjon Ahing juist een sterk pleidooi hield voor een tweede IMF-programma. “Terwijl de NPS zich op straat presenteert als ‘A Nyun Pasi’, is ze tegelijkertijd

voorstander van het IMF. Maar ik zie geen nieuwe weg met het IMF,” sneerde Ramnandanlal.

Doelen IMF-programma niet gehaald

OPTSU is principieel tegen een nieuw akkoord met het IMF, omdat volgens Ramnandanlal het vorige hervormingsprogramma heeft gefaald.

“De monetaire stabiliteit is zoek, de overheidsbegroting is nog altijd niet in balans, en de verhoogde tarieven voor elektriciteit en water zijn inmiddels achterhaald door de devaluatie van de SRD.” Hij voorspelt dat nutsbedrijven als EBS en SWM binnenkort weer staatssteun nodig zullen hebben.

Torenhoge schuld en druk op de bevolking

Daarnaast wijst Ramnandanlal op de hoge schuldenlast die onder toezicht van het IMF is ontstaan via de Open Markt Operaties (OMO) van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), met een uitstaande schuld van bijna SRD 9,5 miljard. “Er is al SRD 8,5 miljard aan rente betaald aan banken en verzekeraars. Dat geld moet binnenkort worden terugbetaald, met verdere SRD-devaluatie tot gevolg.”

Volgens Ramnandanlal heeft het IMF-programma vooral geleid tot extra druk op de samenleving. “Suriname heeft het IMF niet nodig om te begrijpen wat er fout is in de overheidsfinanciën,” stelt hij. Wel ziet hij een rol voor het IMF bij technische assistentie en institutionele versterking.

Binnenlandse kapitaalvorming als alternatief

Ramnandanlal benadrukt dat Surinamers samen over aanzienlijke middelen beschikken. Zo zou er inmiddels zo’n US$ 2,5 miljard zijn gespaard bij particuliere banken. Alleen al in de afgelopen maanden is er voor US$ 600 miljoen deelgenomen aan obligatieleningen van Finabank en Staatsolie. Met een nationaal beleggingsfonds, gebaseerd op een nieuwe obligatielening met een rente van 10%, zouden burgers op transparante wijze kunnen investeren in de toekomst van het land.

Impuls voor ondernemerschap

Het fonds zou volgens Ramnandanlal kunnen worden ingezet voor het ondersteunen van veelbelovende kleine ondernemers met groeiambities en exportpotentieel. Van innovatieve producenten van worst en zuurgoed, tot grotere landbouwverwerkende bedrijven en toeristische projecten: zij zouden met deze investeringen een impuls krijgen. “De nationale economie kan hierdoor op korte termijn een krachtige stimulans krijgen. En met de circulatie van dit kapitaal kan blijvende monetaire stabiliteit worden bereikt,” aldus Ramnandanlal.

INGEZONDEN|OPTSU

 

| united news | Door: Redactie