• zondag 12 May 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

Nederlands oud-premier Dries van Agt (93) overleden

| dagblad suriname | Door: Redactie

Oud-premier Dries van Agt is maandag 4 februari op 93-jarige leeftijd overleden. Hij was minister-president van 1977 tot 1982. In de jaren ervoor was hij in drie kabinetten minister van Justitie.

Van Agt overleed in zijn woonplaats Nijmegen tegelijkertijd met zijn vrouw Eugenie van Agt-Krekelberg (93). De oud-premier is in kleine kring begraven, heeft The Rights Forum bekendgemaakt.

Volgens een woordvoerder van de mensenrechtenorganisatie overleed Van Agt “hand in hand met zijn vrouw”. Directeur Gerard Jonkman van The Rights Forum meldt dat het echtpaar “op een gepland moment” is overleden. Allebei waren zij in slechte gezondheid.

The Rights Forum werd opgericht door Van

Agt. De mensenrechtenorganisatie komt op voor de rechten van de Palestijnen in het conflict met Israël.

Van Agt was sinds het overlijden van Piet de Jong in 2016 op 101-jarige leeftijd de oudste nog levende voormalige premier van Nederland. De christendemocraat werd in mei 2019 getroffen door een hersenbloeding, maar herstelde goed. De laatste jaren kwam hij steeds minder in de publiciteit.

“Met verdriet hebben we kennisgenomen van het overlijden van Dries van Agt”, schrijft Henri Bontenbal, de huidige leider van het CDA, op X. “We zijn dankbaar voor alles wat hij voor het land heeft betekend.”

“Met zijn bloemrijke en unieke taalgebruik,

zijn heldere overtuigingen en zijn markante presentatie gaf Dries van Agt kleur én inhoud aan de Nederlandse politiek in een tijd van polarisatie en partijvernieuwing”, herinnert demissionair premier Mark Rutte zijn voorganger.

“We spraken en schreven elkaar regelmatig en ik noemde hem dan vaak mijn ‘betovergrootvader in het ambt'”, schrijft Rutte op X. “Ik ga dat vriendschappelijke contact zeer missen.”

Ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix reageren op het overlijden van Van Agt. “Met groot respect gedenken wij Dries van Agt”, schrijft het Koninklijk Huis.

Van Agt stapte in 1982 uit de landelijke politiek na 5 jaar premierschap in verschillende kabinetten. Hij was een aantal jaren commissaris van de Koningin in Noord-Brabant en vertrok daarna naar het buitenland. Sinds het begin van deze eeuw zette Van Agt zich in voor de Palestijnse zaak.

In 2021 zegde hij zijn CDA-lidmaatschap op, omdat hij zich niet langer thuis voelde bij de partij. Dat had vooral te maken met de opstelling van de partij met betrekking tot de Palestijnse kwestie.

| dagblad suriname | Door: Redactie