• zondag 16 June 2024
  • Het laatste nieuws uit Suriname

GUYANA: BOD CONSORTIUM QATARENERGY, TOTALENERGIES EN PETRONAS OP OLIEBLOK GOEDGEKEURD

| united news | Door: Redactie

Foto: Onderminister van Openbare Werken Deodat Indar | Bron: Kaieteur News.

De regering van Guyana heeft een bod goedgekeurd op een offshore-olieblok van een consortium bestaande uit QatarEnergy, TotalEnergies en het Maleisische staatsbedrijf Petronas. Dat meldde onderminister van Openbare Werken Deodat Indar woensdag aan persbureau Reuters.

Guyana bood in september vorig jaar voor het eerst veertien offshore-blokken te huur aan via een openbare veiling. Naast het consortium diende ook een groep onder leiding van ExxonMobil, die tot nu toe verantwoordelijk is geweest voor alle olieproductie in het land, een bod in.

Guyana heeft nog geen van de blokken definitief toegewezen. Na goedkeuring van

het bod van het consortium op ondiep waterblok S-4, is de overheid nu in onderhandeling met het ministerie van Energie over de voorwaarden van een productiedelingsovereenkomst (PSA), aldus Indar tijdens de Offshore Technology Conference in Houston.

“Het consortium heeft toestemming gevraagd om met hun verkennende activiteiten te beginnen”, lichtte Indar toe aan Reuters. “De ministerraad heeft hun bod goedgekeurd, maar ze zijn nog in gesprek met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen over de PSA.”

Volgens Vickram Bharrat, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, richten de onderhandelingen zich alleen op niet-financiële elementen van de overeenkomst. Belastingen en royalty’s die in de PSA worden vastgelegd, zijn

wettelijk bepaald. Guyana heeft eerder aangegeven open te staan voor aanpassing van niet-financiële voorwaarden met bieders om zo investeringen in de nationale olie-industrie te stimuleren.

Woordvoerders van TotalEnergies, QatarEnergy en Petronas reageerden niet direct op verzoeken om commentaar. De door Exxon geleide groep is ook in gesprek met het ministerie over hun bod op een ander ondiep waterblok, S-8, zo liet Alistair Routledge, directeur van Exxon Guyana, weten tijdens de conferentie. Sinds 2015 heeft de Exxon-groep, waar ook Hess en CNOOC Ltd. deel van uitmaken, meer dan 11 miljard vaten winbare olie- en gasreserves ontdekt. Momenteel produceren zij ongeveer 650.000 vaten olie per dag.

REGIO

 

 

| united news | Door: Redactie